Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Το πρόχειρο φαγητό συρρικνώνει τον εγκέφαλο!

Το πρόχειρο φαγητό δεν αυξάνει μόνο το λίπος στον οργανισμό μας, αλλά μας κάνει ταυτόχρονα και ηλίθιους! Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, η παχυσαρκία και η φτωχή διατροφή μπορούν να συρρικνώσουν όλες τις περιοχές του εγκεφάλου. Έτσι θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση ένα φαύλο κύκλο, διότι αυτή η διατροφική συμπεριφορά οδηγεί περαιτέρω σε εκτός ελέγχου καταστάσεις.

Η Ανθυγιεινή διατροφή, ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα, βρίσκεται στις αρχές της δυσμενούς αλληλεπίδρασης, λένε οι ερευνητές.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Αντονίο Κονβίτ του Nathan Kline, Ινστιτούτο για την Ψυχιατρική έρευνα στη Νέα Υόρκη, ανέφεραν στο περιοδικό "Brain Research», ότι ορισμένα κέντρα ανταμοιβής και όρεξης στον εγκέφαλο των υπέρβαρων ατόμων, είναι μικρότερα και παρουσιάζουν βλάβες! Και όχι μόνο αυτό! Ένας αυξημένος δείκτης φλεγμονής στο νευρικό τους σύστημα, δείχνει ότι η οξεία βλάβη εξελίσσεται…

Οι ερευνητές για τον λόγο αυτό έκαναν μαγνητική τομογραφία (MRI) στους εγκεφάλους 44 παχύσαρκων ατόμων και σε 19 με φυσιολογικό βάρος, υγιείς άνδρες που ήταν ηλικίας άνω των 50 ετών. Ανέλυσαν τον όγκο των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου και το περιεχόμενό τους. Σε πολλά σημεία έβλεπαν το νερό να βλάπτει το νευρικό ιστό. Την ίδια στιγμή μέτρησαν τα επίπεδα στο αίμα της ινωδογόνου πρωτεΐνης, γεγονός που υποδεικνύει φλεγμονή στο νευρικό σύστημα.

Όπως είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες μελέτες, τα παχύσαρκα άτομα είχαν αυξημένα επίπεδα ινωδογόνου. Αλλά οι τιμές ήταν υψηλότερες. Η σαφέστερη απόδειξη της βλάβης του εγκεφάλου υπήρχε στις εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας. Αυτό καθιστά μάλλον μια άμεση σχέση, μεταξύ της φλεγμονής και της ζημίας. Η πιο σημαντική αλλαγή συμπεριλαμβάνεται σε μια μικρογραφία Orbitofrontalkortex (OFC) και υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό κατά την αμυγδαλή, που έχουν υποστεί ζημία αναλόγως.

Και οι δύο περιοχές παίζουν ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, ακόμη και σε σχέση με την αίσθηση της γεύσης. Οι ερευνητές λοιπόν υποστηρίζουν, ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους εγκεφάλους των παχύσαρκων ατόμων στις διατροφικές τους συνήθειες, κάνοντας μια τέτοια όρεξη για περισσότερο ή λιγότερο νόστιμα τρόφιμα. Περαιτέρω πειράματα σύντομα θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της παχυσαρκίας.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου