Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Έξι συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή!


Βάλτε πρόγραμμα στην ζωή σας και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή! Ακολουθήστε, το πραγματικά «οικονομικό» φαγητό και θα αντιληφθείτε πόσο εύκολο είναι να γλιτώσετε ευρώ αν ψωνίζετε, μαγειρεύετε και τρώτε «έξυπνα». Θα ανακαλύψετε αμέτρητες πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα και πολλές συνταγές που θα σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε νόστιμα και υγιεινά φαγητά αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα σας.

Πιο συγκεκριμένα θα μάθετε:

Να τρώτε υγιεινά και οικονομικά απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Συμβουλές για έξυπνα ψώνια, δηλαδή να εστιάζετε σε ποιότητα και όχι σε ποσότητα. Επίσης να συντηρείτε σωστά τα τρόφιμα και να χρησιμοποιείτε ότι περισσεύει, διότι είναι ανεκτίμητη η αξία του σπιτικού φαγητού!
Μην ξεχνάμε ότι είναι σημαντικό να κουβαλάμε μαζί μας υγιεινό κολατσιό και να αποφεύγουμε τα έτοιμα σνακ. Τέλος, να μαγειρεύουμε πιο οικολογικά, κάνοντας οικονομία σε ρεύμα , με νόστιμες, υγιεινές, και απλές οικονομικές συνταγές.
Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος για τη διάσωση του πλανήτη μας βρίσκεται και ένας άλλος στόχος : να σωθούμε και εμείς οι ίδιοι!

Σκεφτείτε οικολογικά. Η οικολογία έχει σκοπό να μας υπενθυμίσει τη σχέση μας με τον πλανήτη Γη, να μας βοηθήσει να επανεκτιμήσουμε τη ζωή μας και τη διαύγεια πνεύματος, την έμπνευση και την αφοσίωση. Απαλλαγείτε από τους πονοκεφάλους σας. Εννέα στους δέκα πονοκεφάλους προέρχονται από στρες, άγχος, κατάθλιψη, ανησυχία και άλλα συναισθηματικά προβλήματα.

Μην πίνετε χάπια αλλά πιείτε χαμομήλι, μέντα ή μαντζουράνα, πείτε να σας κάνουν μασάζ. Χαλαρώστε το σβέρκο σας, προσπαθήστε να διώξετε το στρες και κοιμηθείτε μερικές ώρες. Επίσης καθίστε σε μια καρέκλα αμίλητοι, με όρθιο τον κορμό του σώματός σας και φανταστείτε την ενέργεια να βγαίνει από το κεφάλι σας. Η λύση δεν είναι να μοιράζουμε φάρμακα και εμβόλια , αλλά να μοιραζόμαστε μαζί τους τον πλούτο και τις γνώσεις μας.

Καταπολεμήστε τους εθισμούς σας . Πολλές και γόνιμες εκτάσεις γης καλλιεργούνται για την παραγωγή προϊόντων που αποβλέπουν στην ικανοποίηση των επιθυμιών ελάχιστων ατόμων, κυρίως στις βιομηχανικές χώρες που παράγουν προϊόντα όπως ο καπνός , η ηρωίνη , η ζάχαρη , ο καφές και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Μάθετε μερικά πράγματα για τις αλλεργίες. Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν άσθμα (το οποίο είναι και θανατηφόρο ), εκζέματα , κολικούς. Ο κίνδυνος από τις αλλεργίες μπορεί να περιοριστεί αν ελαττώσουμε ή εξαλείψουμε τα συντηρητικά στα τρόφιμα , την ατμοσφαιρική ρύπανση , τα εντομοκτόνα, την μόλυνση του νερού.

Χρησιμοποιείστε βότανα για τη θεραπεία ελαφρών παθήσεων. Πολλές από τις ασθένειες που αντιμετωπίζουμε είναι ελαφριάς μορφής, όπως ο ερεθισμός του λαιμού , τα τσιμπήματα εντόμων και οι πονοκέφαλοι. Συμβουλευτείτε τα καλά εγχειρίδια της Εναλλακτικής Ιατρικής και προμηθευτείτε τα βότανα που χρειάζεστε από επώνυμα και επιλεγμένα καταστήματα υγιεινών τροφών , αλλά πάνω απ΄ όλα φροντίστε να μάθετε το σώμα σας και τα αίτια που προκαλούν την αδιαθεσία.

Λοιπόν, φάτε ευφυέστερα ακολουθώντας τις εξής συμβουλές!

Συμβουλή 1: Προτιμήστε τις επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.
Στο σούπερ μάρκετ, υπάρχει πάντα ένα τρόφιμο που δεν είναι συσκευασμένο. Μπουκάλια, τσάντες, φύλλα - να διατηρούν το προϊόν νωπό ή το καθιστούν φορητό. Αλλά η παραγωγή τους καταναλώνει ενέργεια.

Ως εκ τούτου, να επιλέξουν επαναχρησιμοποιήσιμες εκδόσεις. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό είναι δυνατό με μπουκάλια νερού. Τα ποτά σε φιάλες έχουν την καλύτερη περιβαλλοντική απόδοση.

Συμβουλή 2: Λιγότερο κρέας
Ο κόσμος είναι πεινασμένος για το κρέας. Παράγονται ετησίως 280 εκατομμύρια τόνοι. Και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για το κλίμα. Περίπου το 18 τοις εκατό των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου προκύπτουν από την παραγωγή κρέατος.

Εκείνοι που καταναλώνουν λιγότερο κρέας τώρα, μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα του CO2. Σύμφωνα με μια μελέτη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ο καταναλωτής συναντά έξι τοις εκατό λιγότερο CO2, όταν μειώνει την κατανάλωση κρέατος κατά 20 τοις εκατό. Και λιγότερο κρέας μπορεί να έχει την ίδια θετική επίδραση στην υγεία. Αγοράστε λιγότερο κρέας, κατά συνέπεια, και καλύτερης ποιότητας.

Συμβουλή 3: Να αποφεύγουμε προϊόντα που μεταφέρονται αεροπορικώς
Το κρέας καλύτερης ποιότητας είναι το εξής: Δεν θα πρέπει απαραιτήτως να έχει μεταφερθεί από αέρος. Είναι ακριβώς αυτή η διαδρομή που προκαλεί CO2. Τα σπαράγγια ή οι φράουλες το χειμώνα έρχονται αεροπορικώς από άλλες χώρες.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: το μήλο! Τα εισαγόμενα εμπορεύματα μπορεί μερικές φορές να είναι φιλικά για το κλίμα. Εάν αγοράσετε τώρα ένα μήλο, βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα αρκετούς μήνες στην κατάψυξη. Τα φρεσκοκομμένα μήλα από το εξωτερικό, όταν μεταφέρονται με το πλοίο, αρκετά φιλικό μέσο προς το κλίμα, δεν έχουν τις χειρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Συμβουλή 4: Να τρώτε προϊόντα της εποχής
Είναι καλύτερα να σχεδιάσετε το μενού σας, έτσι ώστε να βασίζεστε σε εποχιακά τρόφιμα, για να αποφευχθεί το φαγητό σας να έχει έρθει μετά από μεγάλα ταξίδια. Εποχιακό σημαίνει κατανάλωση, όπως για παράδειγμα: σπαράγγια, τον Απρίλιο και φράουλες τον Ιούνιο. Εποχιακό Ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει στον προσανατολισμό των τροφίμων. Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, λάχανο.

Συμβουλή 5: Ενημερωθείτε για τα τοπικά προϊόντα
Γενικά, όσο μικρότερη είναι η απόσταση των μεταφορών, τόσο το καλύτερο. Επικεντρωθείτε σε αυγά, κρέας ή λαχανικά της εποχής, δίνοντας βάση στα τοπικά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για το νερό και το κρασί. Ιδίως σε λαϊκές αγορές, θα βρείτε τους προμηθευτές των τοπικών προϊόντων.

Συμβουλή 6:Να δείχνετε προτίμηση στα βιολογικά προϊόντα. Τα βιολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τα συμβατικά τρόφιμα έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, τα έχουν απαλλάξει από τη χρήση τεχνητών λιπασμάτων. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσετε στα εμπορεύματα τον τόπο προέλευσης: φράουλες από την Ισπανία, αν και απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, η ρύπανση είναι πολύ μεγάλη.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου