Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Αμαρτία... 75.000$ για τα μάτια της συζύγου του

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελβετίας πλήρωσε ακριβά το σορτάρισμα της κυρίας Χίλντεμπραντ


Πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται μια γυναίκα. Τουλάχιστον αυτό μας υπαγορεύει η λαϊκή σοφία. Ωστόσο, ενίοτε οι μεγάλοι άνδρες κάνουν και μεγάλα σφάλματα, τα οποία καλούνται να πληρώσουν ακριβά. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εν λόγω σφάλματα δεν είναι ακριβώς δικά τους, αλλά της... γυναίκας-ευεργέτιδας που αναφέραμε παραπάνω.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στην περίπτωση του 48χρονου Φίλιπ Χίλντεμπραντ, ο οποίος εξαναγκάστηκε την περασμένη Δευτέρα σε παραίτηση από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB), καθώς το όνομά του ενεπλάκη σε σκάνδαλο κερδοσκοπίας (με τη χρήση εσωτερικής πληροφόρησης) στην αγορά συναλλάγματος.
Αγόρασε δολάρια
Τούτο, βέβαια, δεν θα είχε συμβεί εάν η Κάσια Χίλντεμπραντ, η σύζυγος του παραιτηθέντος, δεν είχε αποφασίσει να «σορτάρει», δηλαδή να ποντάρει στην πτώση του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου, σε μια ιδιαιτέρως ύποπτη χρονική στιγμή.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 15 Αυγούστου, η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη πουλάει ελβετικά φράγκα και αγοράζει το ποσό των 504.000 δολ.

Να σημειωθεί πως εκείνη την περίοδο το δολάριο τυχαίνει να είναι «εξευτελιστικά φθηνό» (όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια η Κάσια Χίλντεμπραντ) και να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου.

Τρεις εβδομάδες μετά, στις 6 Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (δηλαδή, ο ίδιος ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ) έρχεται να προωθήσει «μια ουσιώδη και βιώσιμη αποδυνάμωση του φράγκου» ορίζοντας πλαφόν (ανώτατη τιμή) στην ισοτιμία του με το ευρώ.

Επί της ουσίας, με αυτήν της την κίνηση, η SNB προβαίνει σε μια υποτίμηση του ελβετικού νομίσματος (το οποίο από την αρχή της κρίσης ακολουθούσε μια κούρσα ανατίμησης) σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τις ελβετικές εξαγωγές (το 60% των οποίων καταλήγει στην ΕΕ). Η Κεντρική Τράπεζα πετυχαίνει τον στόχο της.

Το φράγκο πέφτει και το δολάριο ανεβαίνει. Εκμεταλλευόμενη τις εξελίξεις, η κυρία Χίλντεμπραντ ξαναμετατρέπει σε φράγκα τα (πλέον ανατιμημένα) 504.000 δολάρια που είχε αγοράσει, αποκομίζοντας ένα κέρδος της τάξεως των 75.000 δολ. Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από σχετική διαρροή στον Τύπο (μια διαρροή που από πολλούς θεωρείται πολιτικά υποκινούμενη), με αποτέλεσμα το ζευγάρι να μπει αυτομάτως στο μάτι του κυκλώνα.

«Η σύζυγός μου έχει ισχυρή προσωπικότητα, έχει εργαστεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο και έχει τις δικές της σκέψεις», δήλωσε ο 48χρονος τραπεζίτης, ο οποίος δοκίμασε να υπερασπιστεί τον εαυτό του λέγοντας πως δεν γνώριζε τις κινήσεις της γυναίκας του και ότι τις πληροφορήθηκε εκ των υστέρων, εάν και παραδέχτηκε ότι του είναι πολύ δύσκολο να πείσει ότι δεν γνώριζε γι' αυτό και παραιτήθηκε.

Από την πλευρά της, η πέτρα του σκανδάλου, η Αμερικανοελβετίδα Κάσια Χίλντεμπραντ, έσπευσε να «απολογηθεί δημοσίως στον ελβετικό λαό, στην SNB και περισσότερο από όλους στον σύζυγό της για αυτήν τη λάθος εκτίμησή της».

«Ηταν ευκαιρία»
«Το ενδιαφέρον μου για το δολάριο ξεκίνησε από το γεγονός πως αυτό βρισκόταν σε ιστορικό χαμηλό, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν εξευτελιστικά φθηνό... Απογοήτευσα τον σύζυγό μου επειδή δεν έλαβα υπόψη πως η κίνησή μου ενδεχομένως να συνιστούσε «σύγκρουση συμφερόντων»», δήλωσε η Κάσια η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι τόσο αφελής όσο θέλει να παρουσιάζεται.

Γεννημένη στο Πακιστάν (από Πακιστανό πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα) και μεγαλωμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εν λόγω κυρία εργάστηκε για 15 χρόνια στον χρηματοοικονομικό κλάδο, έως το 1999, οπότε τα παράτησε για να στραφεί στο εμπόριο έργων τέχνης. Αρχής γενομένης από το 2011, είναι η ιδιοκτήτρια μίας γκαλερί η οποία πλέον βρίσκεται στη Ζυρίχη. Με τον μετέπειτα σύζυγό της γνωρίστηκαν το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, όταν και οι δύο εργάζονταν στο αμερικανικό hedge-fund Moore Capital Management στη Νέα Υόρκη.

Οι αντίπαλοι
Ανοιξαν σαμπάνιες για τη λάθος κίνηση

Ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ σε ηλικία μόλις 46 ετών, ανέλαβε την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) το 2010. Μάλιστα είναι ο νεότερος σε ηλικία άνθρωπος που έχει καθίσει ποτέ σε αυτήν τη θέση. Ως επικεφαλής της SNB, δεν δίστασε να συγκρουστεί σε έναν βαθμό με το ελβετικό τραπεζικό κατεστημένο.

Ζήτησε να αρθεί η απόλυτη μυστικότητα και να «χαλαρώσει» το τραπεζικό απόρρητο. Επιπλέον, προώθησε τη μεγαλύτερη συνεργασία-ενσωμάτωση με τις Βρυξέλλες και επέβαλε περιορισμούς στις ριψοκίνδυνες διαθέσεις των τραπεζών. Με τις παραπάνω κινήσεις του, ο Ελβετός απέκτησε φίλους στο εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική) και εχθρούς στο εσωτερικό (στην αντιπολίτευση, καθώς και στις τράπεζες). Ενδεικτικά, το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του πολυεκατομμυριούχου Κρίστοφ Μπλόχερ είχε αρχίσει από την πρώτη στιγμή να ζητάει επιμόνως την παραίτηση του Χίλντεμπραντ.

Μάλιστα, εάν όλα τα παραπάνω συνδυαστούν με το γεγονός πως το πρόσφατο σκάνδαλο με τις αγοραπωλησίες δολαρίων της Κάσια στην αγορά συναλλάγματος, αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον... Μπλόχερ και τους φιλικά προσκείμενους σε αυτόν (συγκεκριμένα, το περιοδικό «Weltwoche»), τότε αυτομάτως η υπόθεση αποκτά μια άλλη, περισσότερο πολιτική (και ενδεχομένως πολιτικά υποκινούμενη), διάσταση.

Δεν είναι τυχαίο πως μεγάλο μέρος του Τύπου μιλάει για «ακροδεξιό πραξικόπημα» σε βάρος του Χίλντεμπραντ.

ethnos.gr
Γ. ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου