Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Στρατοδικείο καταδικάζει στρατιώτη σε 24 χρόνια φυλάκιση

Ένα αμερικανικό στρατιωτικό δικαστήριο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον καταδίκασε τον στρατιώτη Jeremy Morlock σε 24 χρόνια φυλάκιση. Ομολόγησε ότι, ως μέλος μιας ομάδας που λεγόταν "Kill Team", σκότωσε τρεις αμάχους στο Αφγανιστάν.

Ο 22χρονος στρατιώτης ήταν μέλος μιας ταξιαρχίας, αποτελούμενη από πέντε στρατιώτες που αυτοαποκαλούνταν «kill team», κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στο Αφγανιστάν και κατηγορούνται για φόνο.

Η συγκεκριμένη ομάδα φέρεται να σκότωσε μεταξύ Ιανουάριο και Μάϊο του 2010 αμάχους, με όπλα και χειροβομβίδες, αν και οι άνθρωποι αυτοί δεν αποτελούσαν απειλή για αυτούς. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι άνδρες έπαιρναν ορισμένα μέρη του σώματος ως τρόπαια και φωτογραφίζονταν με έναν από τα νεκρά θύματά τους.

Ο Morlock κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου, ότι αυτός και οι σύντροφοί του είχαν αρχίσει ήδη εβδομάδες πριν από την πρώτη δολοφονία, να προετοιμάζουν το σχέδιο. Υποδεικνύει μάλιστα, έναν από τους ανωτέρους του, ως υπεύθυνο για τον σχεδιασμό των δολοφονιών.

Για να δικαιολογήσουν τις εν ψυχρώ εκτελέσεις των αμάχων, είχαν σχεδιάσει να τοποθετούν όπλα δίπλα στους νεκρούς.

"Το σχέδιο ήταν να σκοτώνουμε ανθρώπους," είπε ο κατηγορούμενος κατά την ακροαματική διαδικασία. Ο Στρατιωτικός εισαγγελέας Andre Leblanc περιέγραψε τις δολοφονίες ως εγκλήματα "απερίγραπτης σκληρότητας".

Εκτός από τις τρεις ανθρωποκτονίες, ο στρατιώτης έχει επίσης καταδικαστεί για συνωμοσία, παρακώλυση της δικαιοσύνης και παράνομης χρήσης ναρκωτικών.

Ως μέρος της συμφωνίας για μείωση της ποινής του, ο στρατιώτης των ΗΠΑ κατέθεσε κατά των τεσσάρων συντρόφων του, η δίκη των οποίων θα ακολουθήσει.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου