Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ανησυχία από τους μαύρους καπνούς στη Φουκουσίμα

Η ανησυχία και οι φόβοι αυξάνονται και πάλι όσον αφορά στη Φουκουσίμα. Ο μαύρος καπνός που υψώνεται από τον αντιδραστήρα Νο.3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα Νταϊτσί, οδήγησε σε εκκένωσή του, ενώ στον αντιδραστήρα Νο.1 η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Σύσταση να μη χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης για τα μωρά τους έλαβαν οι κάτοικοι του Τόκιο, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ανακοίνωσε την απαγόρευση της κατανάλωσης γάλακτος και λαχανικών από τις περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας.

Η εταιρεία Tepco (Tokyo Electric Power) ανακοίνωσε σήμερα την προσωρινή εκκένωση της Φουκουσίμα από τους εργαζόμενους, εξαιτίας του μαύρου καπνού που υψώνεται από τον αντιδραστήρα Νο.3. Η αίθουσα ελέγχου του συγκεκριμένου αντιδραστήρα ήταν η πρώτη που επανήλθε σε μερικώς κανονική λειτουργία χθες βράδυ, χάρη σε εξωτερική τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος. Στον αντιδραστήρα Νο.1 η θερμοκρασία ξεπέρασε και πάλι τα όρια, σύμφωνα με δηλώσεις της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας, η οποία εκτιμά ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αντιδραστήρα έχει φτάσει τους 400 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ανώτατο όριο είναι 300 βαθμοί.

Εν τω μεταξύ, δύο τεχνικοί τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον αντιδραστήρα Νο.1, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyoto. Οι τεχνικοί που επιχειρούν να επιδιορθώσουν τις βλάβες στον αντιδραστήρα Νο.2 διέκοψαν τις εργασίες τους, όταν τα επίπεδα ραδιενέργειας ανέβηκαν υπερβολικά, αγγίζοντας τα 500 μικροσίβερτ την ώρα.

Οι ιαπωνικές αρχές δεν προτίθενται για την ώρα ν’ αυξήσουν τη ζώνη προστασίας γύρω από τον σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊτσί πάνω από τα 20 χλμ. Αυτή η ζώνη έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους της.

Το ραδιενεργό νέφος που δημιουργήθηκε έπειτα από τις εκρήξεις και τη διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα, πρόκειται να φτάσει σήμερα πάνω από την Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να συνιστά κίνδυνο για τον πληθυσμό, λόγω της μεγάλης απόστασης της Ιαπωνίας από τις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Το εστιακό του βάθος του σεισμού ήταν 10χλμ., όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Τέλος, συνολικά 25 πρεσβείες που βρίσκονται στο Τόκιο, μεταξύ των οποίων εκείνες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Φινλανδίας, έκλεισαν προσωρινά, όπως ανακοίνωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εκτιμάει πως το κόστος για την τρίτη οικονομική δύναμη του κόσμου, από τις συνέπειες του σεισμού και του τσουνάμι, μπορεί να ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η ζημιά στην επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου