Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η ραδιενέργεια στη θάλασσα έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ

Οι συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής, για το περιβάλλον, από τις βλάβες στην ιαπωνική μονάδα παραγωγής ενέργειας Φουκουσίμα, είναι προφανώς πολύ πιο σοβαρές.

Στη θάλασσα, περίπου 300 μέτρα νότια της μονάδας, τα ποσοστά συγκέντρωσης του ραδιενεργού ιωδίου, βρέθηκαν υψηλότερα κατά 3.355 φορές από το επιτρεπτό όριο, ανέφερε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που μετρήθηκε, από την έναρξη της καταστροφής, μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει διάφορα έκτακτα μέτρα για να σταματήσει τη διαρροή ραδιενέργειας.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο, να καλυφθούν οι αντιδραστήρες με ειδικό ύφασμα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yukio Edano. Το ειδικό ύφασμα θα μπορούσε να συγκρατήσει τα ραδιενεργά σωματίδια. Θα εξεταστεί επίσης, πώς μπορούν να αντληθούν τα μολυσμένα με ραδιενέργεια νερά, που υπάρχουν σε μία σύραγγα κοντά στον αντιδραστήρα και στα κτίρια του συστήματος.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ανέφερε ότι από αύριο θα πρέπει να αναπτύξουν συστήματα εξαερισμού, για την αποφυγή συγκέντρωσης αερίου και νέες εκρήξεις στα κτίρια των αντιδραστήρων.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται για δύο λόγους: από τη μία, οι εργαζόμενοι να προστατεύονται καλύτερα από την ακτινοβολία, από την άλλη, να σταματήσει η περαιτέρω διαρροή των ραδιενεργών σωματιδίων.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου