Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Όλοι μαζί τα φύγαμε στο εξωτερικό»


Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί στη χώρα η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης.

«Είναι γνωστή σε όλους η ρήση “όλοι μαζί τα φάγαμε”. Εγώ δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι. Μπορώ όμως να σας πω με πολύ μεγάλη πικρία ότι “όλοι μαζί τα φύγαμε”, τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σημειώνοντας ότι πλήθος ανθρώπων έσπευσαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. «Από πάμπλουτοι μέχρι καλόγριες», διευκρίνισε.

Κατά τη συζήτηση επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων του 2010 της Επιτροπής, ο κ. Νικολούδης υποστήριξε ότι οι πολιτικοί δεν είναι οι πλέον διεφθαρμένοι εκ των πολιτών, επικρίνοντας όσους «ανερυθρίαστα πετούν λίθους για την πολιτική και τους πολιτικούς», καθώς από τους ελέγχους τους οποίους έχει διεξάγει «υπάρχουν άλλες ομάδες που δεν δίνουν λόγο πουθενά και κανένα έλεγχο δεν επιδέχονται παρ' ότι και σε εξωχώριες εταιρείες συμμετέχουν και το βάρος της απόδειξης δεν οφείλουν».

Επίσης, έθεσε στο επίκεντρο του προβλήματος τη λειτουργία των off shore εταιρειών καθώς και τη μη καθιέρωση αναστροφής του βάρους της απόδειξης για τις πηγές των χρημάτων, δύο σημεία «που μπορεί κανείς να πει ότι είναι καταφύγιο των παρανόμων».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι τροποποιήσεις στο νόμο του «πόθεν έσχες» πολιτικών, αλλά και άλλων προσώπων καθιστούν το νομοθετικό πλαίσιο πιο αποτελεσματικό, καθώς απαγορεύει τη συμμετοχή σε off shore εταιρείες και εισάγει ένα είδος αναστροφής του βάρους της απόδειξης.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου