Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Οι καπνιστές εισπνέουν 70 επικίνδυνες τοξικές ουσίες!


Εκτός από τη νικοτίνη και την πίσσα, οι καπνιστές εισπνέουν περίπου 70 τοξικές ουσίες, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το πολώνιο! Το πολώνιο 210 είναι εξαιρετικά ραδιενεργό και τοξικό ισότοπο. Μία από τις μεγαλύτερες πηγές ακτινοβολίας άλφα, η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη μορφή.

Το πολώνιο θεωρείται το ιδανικό δηλητήριο για δολοφονίες! Ο Ρώσος Αλεξάντερ Λιτβινένκο , πρώην πράκτορας της KGB , δολοφονήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια με πολώνιο 210.

Η συγκεκριμένη ουσία απελευθερώνει ραδιενεργές ποσότητες, σύμφωνα με τις ακτινογραφίες που έχουν γίνει σε καπνιστές. Το πολώνιο μπορείτε να το αγγίζετε, δεν διαπερνά την επιδερμίδα, αλλά η καταστρεπτική δύναμή της απλώνεται μόνο όταν ένα άτομο το καταπίνει ή το εισπνέει!

Έτσι, δεν είναι μόνο η νικοτίνη και η πίσσα που κάνουν τα τσιγάρα τόσο καρκινογόνα, αλλά και η ραδιενέργεια.

Γενικά, όταν εισπνέεται τον καπνό, συγκεντρώνονται περισσότερες από 4.800 ουσίες, εκ των οποίων οι 70, είναι δηλητηριώδης. Οι καρκινογόνες ουσίες είναι το πυρένιο, βαρέα μέταλλα όπως το κάδμιο, ο υδράργυρος, το αρσενικό, και ένας υδρογονάνθρακας που ονομάζεται βενζόλιο. Ομοίως, επικίνδυνη είναι και η Νιτρωδοδιμεθυλαμίνη, η οποία προκαλεί όχι μόνο καρκίνο, αλλά και κίρρωση του ήπατος.

Θα πρέπει επομένως να μην εκπλήσσει το γεγονός, ότι ακόμη και σήμερα οι μη καπνιστές διατρέχουν κίνδυνο. Σύμφωνα με την Μάρθα Λάνγκερ, από το γερμανικό ερευνητικό κέντρο, πεθαίνουν στη Γερμανία περισσότεροι από 3.300 μη καπνιστές, από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος.

Στις καπνοβιομηχανίες το “πολώνιο πρόβλημα” ήταν γνωστό από καιρό. "Στα αρχεία των καπνοβιομηχανιών, συζητείται εδώ και 50 χρόνια ο ραδιενεργός κίνδυνος που υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου," δήλωσε ο ιστορικός Ρόμπερτ Προκτόρ από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου