Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

«Συγγνώμη, κάναμε λάθος» για τη ραδιενέργεια




Για λανθασμένη μέτρηση, σχετικά με την τεράστια αύξηση της συγκέντρωσης ραδιενέργειας σε νερό από τον αντιδραστήρα 2, έκανε λόγο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας, Tepco.

Το επίμαχο νούμερο που έσπειρε τρόμο σε όλο τον κόσμο ήταν η κατά 10 εκατομμύρια φορές αυξημένη ραδιενέργεια σε σχέση με τα επιτρεπόμενα επίπεδα, που μετρήθηκε σε νερό από τον αντιδραστήρα 2.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Takashi Kurita, δήλωσε: «Ο αριθμός δεν είναι ακριβής. Λυπούμαστε πολύ».

Η εξήγηση που έδωσε ήταν ότι ο εργαζόμενος που έπαιρνε τις μετρήσεις από τον αντιδραστήρα 2, επειδή φοβήθηκε από τα πρώτα αποτελέσματα, που έδειχναν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας ήταν υπερβολικά υψηλές, αποτραβήχτηκε και δεν επανέλαβε τη μέτρηση σύμφωνα με τη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος προσέθεσε ότι γίνονται νέες μετρήσεις για να οριστούν επακριβώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας, όμως δεν γνωρίζει πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2

Πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα και το προσωπικό απομακρύνθηκε αμέσως από τις εγκαταστάσεις, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Η Tokyo Electric Power, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου, ανακοίνωσε ότι ραδιενέργεια 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερη από το σύνηθες επίπεδο μετρήθηκε σε νερό από τον αντιδραστήρα 2.

Ο εκπρόσωπος της Tepco δήλωσε πως πιθανά το πυρηνικό καύσιμο στην καρδιά του αντιδραστήρα είχε υποστεί ζημιές αμέσως μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου.

«Ανιχνεύθηκαν στα δείγματα νερού υψηλά επίπεδα καισίου και άλλες ουσίες που γενικά δεν υπάρχουν στο νερό του αντιδραστήρα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου να λιώνουν», τόνισε.

Οι εργάτες εγκατέλειψαν την πυρηνική μονάδα προκειμένου να αποφύγουν την έκθεσή τους σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.

Αυξήθηκε σε επίπεδο 1.850 φορές πάνω από το κανονικό το ραδιενεργό ιώδιο στο θαλασσινό νερό στα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι, από 1.250 μια ημέρα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Ο αξιωματούχος της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα είπε ότι είναι πιθανό να υπάρχει διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων και αυτή να είναι η αιτία για την υψηλή ραδιενέργεια που εντοπίστηκε σε στάσιμο νερό στα κτίρια όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου