Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Βρήκαν την ουσία που επηρεάζει τις σεξουαλικές προτιμήσεις

Η ανακάλυψη έγινε στα ποντίκια και η ουσία που είναι πολύ γνωστή και ονομάζεται σεροτονίνη είναι αυτή που κάνει τα αρσενικά ποντίκια να είναι αδιάφορα απέναντι στα θηλυκά!

Ένας νευροδιαβιβαστής, η σεροτονίνη, μια χημική ουσία στον εγκέφαλο, φαίνεται να ελέγχει τις σεξουαλικές προτιμήσεις, τουλάχιστον στα αρσενικά ποντίκια, τα οποία μπορούν να γίνουν αδιάφορα απέναντι στα θηλυκά, δείχνοντας παράλληλα ενδιαφέρον για άλλα αρσενικά.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένας γνωστός νευροδιαβιβαστής παίζει ρόλο στη σεξουαλική ζωή ενός θηλαστικού, αν και άλλοι επιστήμονες συστήνουν επιφύλαξη και αυτοσυγκράτηση για την εξαγωγή πρόωρων συμπερασμάτων, σχετικά με τη σημασία της ανακάλυψης, για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

«Κανείς πριν δεν είχε σκεφτεί ότι η σεροτονίνη μπορεί να εμπλέκεται στις σεξουαλικές προτιμήσεις», δήλωσε ο κινεζικής καταγωγής ερευνητής Ζου-Φενγκ Τσεν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το "Science", διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά πειραματόζωα, στα οποία υπήρχε έλλειψη σεροτονίνης, έχασαν το ενδιαφέρον τους για τα θηλυκά. Όταν αυτά τα ποντίκια -τα οποία είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε ο εγκέφαλός τους να μην έχει αρκετά κύτταρα που παράγουν σεροτονίνη- κλήθηκαν να διαλέξουν μεταξύ συντρόφων στο ίδιο κλουβί, δεν έδειξαν κάποια προτίμηση είτε στα θηλυκά, είτε στα αρσενικά (τα μισά περίπου μεταλλαγμένα ποντίκια προτίμησαν να συνουσιαστούν με άλλα αρσενικά).

Όταν μόνο ένα άλλο αρσενικό μπήκε στο κλουβί του αρσενικού ποντικιού με την μειωμένη σεροτονίνη, τότε το τελευταίο ήταν πιο πιθανό να επιθυμήσει να συνευρεθεί με το ομόφυλό του ζώο και να βγάλει έτσι κραυγές πρόσκλησης για συνουσία, κάτι που συνηθίζει, υπό κανονικές συνθήκες, να κάνει όταν θέλει να έχει σεξουαλική επαφή με ένα θηλυκό.

Οι ερευνητές, ωστόσο, διευκρίνισαν ότι το "φλερτ" στο εργαστήριο μεταξύ αρσενικών ποντικιών, λόγω έλλειψης σεροτονίνης, δεν μπορεί να αντιστοιχιστεί με την ανθρώπινη ομοφυλοφιλία.

Παραμένει, έτσι, ακόμα ανοιχτό το ζήτημα αν η σεροτονίνη έχει κάποια σχέση με τη σεξουαλική συμπεριφορά και των ανθρώπων.

Η σεροτονίνη μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), παίζοντας ρόλο σε πολλές λειτουργίες, όπως ο ύπνος, η τροφή, η επιθετικότητα, η ψυχική διάθεση κ.ά. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα συνήθως αυξάνουν το επίπεδο της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και έχει αναφερθεί ότι, μεταξύ άλλων πιθανών παρενεργειών, μειώνουν τη σεξουαλική ορμή (λίμπιντο) σε ορισμένους ανθρώπους.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου