Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ψυχικά βασανιστήρια έχουν παρόμοιες επιπτώσεις με τα σωματικά

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν: Ψυχολογικά βασανιστήρια, όπως απομόνωση, δουλεία, ταπείνωση, δεν έχουν διαφορετικές συνέπειες για το θύμα, από ότι οι σοβαρές σωματικές επιθέσεις.
Τα ψυχικά βασανιστήρια είναι εξίσου καταστροφικά με τα σωματικά, έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες και θα πρέπει επομένως να απαγορεύονται από τους διεθνείς νόμους.

Για το σκοπό αυτό οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο Μετίν Basoglu του Ινστιτούτου Ψυχολογίας στο Londoner King's College , μετά την έρευνα που πραγματοποίησε σε 279 θύματα βασανιστηρίων από τις περιοχές των κρίσεων της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η έρευνα περιλαμβάνει, ιδίως, τα συμβάντα στις φυλακές (των ΗΠΑ) στο γκουαντάναμο στην Κούβα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την έρευνα του Basoglu και των συναδέλφων του, τα θύματα έκαναν λόγο, για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, ταπείνωση και απειλεί με θάνατο. Τους ζητήθηκε να κατατάξουν τις διάφορες επιθέσεις , σωματικές και ψυχικές, σε μία κλίμακα από το μηδέν έως το τέσσερα. Το τράβηγμα των δοντιών και η απειλή του βιασμού, έφτασε στην κλίμακα 3,6. Εικονικές εκτελέσεις 3,7. Η απειλή της οικογένειας , καθώς και οι βελόνες κάτω από τα νύχια χεριών και ποδιών, στα 3,4. Το χειρότερο θεωρήθηκε ο βιασμός - έφτασε σχεδόν τη μέγιστη τιμή των 3,9.

Ψυχικά βασανιστήρια, όπως επιθετικές τεχνικές ανάκρισης, οι κακές συνθήκες, η απαγόρευση να πάει στην τουαλέτα, μόνωση, δουλεία, η αναγκαστική γύμνια, οι επώδυνες στάσεις του σώματος και η ταπείνωση, φαίνεται πως δεν έχουν διαφορετικά αποτελέσματα για το θύμα, από ότι έχουν σε μία σοβαρή σωματική επίθεση, λέει στην έρευνα. Και οι δύο απειλές οδηγούν σε ψυχολογικό στρες, ψυχικό τραύμα και έχουν παρόμοιες μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Συνεπώς δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τον Basoglu και την ομάδα του, μία διάκριση μεταξύ των σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων. Βέβαια και τα δύο είχαν απαγορευθεί με μία Σύμφωνία των Ηνωμένων Εθνών, αλλά υπάρχει πάντα η άποψη ότι οι ψυχολογικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει λιγότερες ζημίες από τις σωματικές , και επομένως, μπορεί να επιτρέπονται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν καθίσταται σαφές, ότι ο όρος βασανιστήρια πρέπει να οριστεί ευρύτερα, λένε οι ψυχολόγοι, για να μην ανοίγουν πόρτες σε μία ενδεχόμενη κατάχρηση.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου