Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Χαστούκι στη Μerkel οι εκλογές της Βάδης-Βυρτεμβέργης – Μεγάλοι κερδισμένοι οι πράσινοι.

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη το CDU (χρηστιανοδημοκράτες) υπέστησαν μεγάλη ήττα μετά από σχεδόν εξήντα χρόνια. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα οι Πράσινοι γιορτάζουν μια θριαμβευτική νίκη, αφού υπερδιπλασίασαν το ποσοστό τους, σε σχέση με τις εκλογές του 2006. Έτσι λοιπόν, με το 24,2%, είναι η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Το SPD (σοσιαλδημοκράτες) βρίσκεται στο 23,1%. Ένας συνασπισμός κυβέρνησης των πρασίνων-σοσιαλδημοκρατικών θα φέρει μία ιστορική αλλαγή εξουσίας, με πρωθυπουργό τον υποψήφιο του κόμματος των πρασίνων Winfried Kretschmann, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος πράσινος πρωθυπουργός σε κρατίδιο της Γερμανίας.


Το CDU παραμένει η ισχυρότερη δύναμη - παρά τις απώλειες. Το κόμμα του πρωθυπουργού Stefan Mappus λαμβάνει 39% των ψήφων, 5,2 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές. Το FDP πήρε 5,3% και έχασε 5,4 μονάδες. Το Αριστερό Κόμμα έλαβε μόλις 2,8% και, επομένως, δεν θα εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο.

Στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου, το SPD με πρωθυπουργό τον Κουρτ Μπεκ υπέστη μεγάλες απώλειες αλλά με 35,7% παραμένει πρώτο κόμμα. Ακολουθεί το CDU με 35,2% , οι Πράσινοι παίρνουν 15,4% , ενώ τόσο το FDP με 4,2% όσο και το Αριστερό κόμμα με 3% , μένουν εκτός βουλής.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας. Η κεντροαριστερά από καιρό ασκεί πιέσεις για τον τερματισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Η Άγκελα Μέρκελ, πάγωσε αιφνιδιαστικά τα σχέδια να παραταθεί η ζωή των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας και ζήτησε να κλείσουν προσωρινά οι 7 παλαιότεροι αντιδραστήρες.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου