Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ


Σας θυμίζει κάτι αυτό: Η θέληση να κάνουμε κάτι για το σώμα μας υπάρχει, όπως και η καλή πρόθεση κι όμως δεν είναι εύκολο να ακολουθήσουμε έναν υγιή τρόπο ζωής. 

Η δίαιτα και η σωματική άσκηση είναι οι κορυφαίοι παράγοντες όταν πρόκειται για το ιδανικό βάρος.

Υπάρχουν όμως δίαιτες, που υπόσχονται σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα μία απώλεια βάρους. Αυτό δεν είναι μόνο ανθυγιεινό, αλλά μας κάνει υποτονικούς και συνήθως αποτυγχάνει. Παρ' όλα αυτά, πολλοί την δοκιμάζουν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δίαιτας, τρέφονται για 7-10 ημέρες, μόνο με εκείνα τα προϊόντα, που περιέχουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες , όπως τραγανό ψωμί ή αγγούρια, νερό ή αναψυκτικό «light». Μόνο όποιος καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται την ημέρα, μπορεί να αδυνατίσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι νομίζετε!

Διότι το περισσότερο βάρος που χάνουμε, είναι υγρά και μυϊκός ιστός. Όσο πιο γρήγορα αδυνατίζουμε, τόσο περισσότερο μυϊκό ιστό χάνουμε. Το σώμα ξεπερνά αυτή την περίοδο πείνας , με την πρωτεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την δόμηση των μυών, και το γλυκογόνο.

Συνεπώς το λίπος, κατά τη διάρκεια αυτής της δίαιτας, δεν ‘’καίγεται’’. Μόνο με αθλητικές δραστηριότητες! Ενώ χάνετε πολύ βάρος κατά τον πρώτο καιρό, στην ουσία δεν είναι πραγματικό. Μόλις επιστρέφουμε στην κανονική μας διατροφή, επανακτούμε το χαμένο μας βάρος.

Ο οργανισμός απέρριψε στο σύντομο χρονικό διάστημα, όχι μόνο τις θερμίδες, αλλά και στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών. Αυτό το στερητικό σύνδρομο που δημιουργείται μας στρέφει στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα των πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά.

Αυτό συμβαίνει, διότι ένας αρκετά έξυπνος μηχανισμός ξεκινά: Για να είναι έτοιμος ο οργανισμός για την επόμενη «περίοδο πείνας», μπαίνει σε διαδικασία μεγάλης αποθήκευσης λίπους – το λεγόμενο yo-yo φαινόμενο, με αποτέλεσμα γρήγορα να ξαναπαίρνουμε το χαμένο βάρος, ίσως και περισσότερο. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, το λίπος αυξάνεται περισσότερο στην περιοχή της κοιλιάς.

Μια τέτοια είδους δίαιτα, θέτει σε κίνδυνο την ζωή μας, με την εμφάνιση καρδιοπαθειών και διαβήτη, και δυσκολεύει κάθε επόμενη προσπάθεια να αδυνατίσουμε, επειδή το λίπος καίγεται με πολύ αργό ρυθμό.

Μελέτες επιβεβαιώνουν, ότι η γρήγορη απώλεια βάρους οδηγεί σε κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μία ακραία δίαιτα μπορεί να προκαλέσει κρυφές φλεγμονές, βλάβες οργάνων και να αποβεί μοιραία.

Αποφύγετε λοιπόν αυτές τις δίαιτες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν ως αποτέλεσμα, μία επικίνδυνη ψυχική ασθένεια, την ανορεξία. Αν θέλουμε να χάσουμε βάρος με κάποια δίαιτα, πρέπει να το κάνουμε αργά και σωστά.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου