Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ο Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο



Τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, δέχτηκε το Σάββατο στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, παρά το




αίτημα του Πεκίνου να ματαιωθεί η συνάντηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η συνάντηση αυτή "καταδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη του Προέδρου στη διατήρηση της θρησκευτικής, πολιτιστικής και γλωσσικής μοναδικότητας του Θιβέτ και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Θιβετιανών".

Η γνωστοποίηση της συνάντησης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο κάλεσε την Ουάσιγκτον να ακυρώσει τη συνάντηση.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν πιστές στη δέσμευσή τους να αναγνωρίσουν ότι το Θιβέτ αποτελεί τμήμα της Κίνας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Απαίτησε μάλιστα από την Ουάσινγκτον να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να μην κάνει τίποτα που μπορεί να βλάψει τις μεταξύ τους σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες είχαν συνομιλίες στην Αίθουσα των Χαρτών του Λευκού Οίκου, και όχι στο Οβάλ Γραφείο, μια τιμή που προορίζεται για τους αρχηγούς κρατών.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου