Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ρεμπέκα Μπρουκς: Από γραμματέας, «σιδηρά κυρία» του ομίλου Μέρντοκ

Αναρριχήθηκε σταδιακά στην κλίμακα εξουσίας της News International και έγινε το δεξί χέρι του μεγιστάνα

Ο διευθύνων σύμβουλος της News Corp, φεύγει από το διαμέρισμά του στο κεντρικό Λονδίνο συνοδευόμενος από την έμπιστή του, Ρεμπέκα Μπρουκς. Η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγες ημέρες πριν την παραίτηση της Μπρουκς από τη News International.


Η Ρεμπέκα Μπρουκς αφιέρωσε πάνω από τη μισή της ζωή υπηρετώντας τη μιντιακή αυτοκρατορία του Ρούμπερτ Μέρντοκ. Ξεκινώντας από απλή γραμματέας σε βραχύβια σκανδαλοθηρική εφημερίδα στο τέλος της εφηβείας της, η κοκκινομάλλα "χωριατοπούλα" από την αγγλική ύπαιθρο κατάφερε σε ηλικία 20 χρόνων να εισχωρήσει στη News of the World (NoW), σταδιακά να αναρριχηθεί στην κλίμακα εξουσίας της News International, να γίνει το δεξί χέρι του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης και να χαρακτηριστεί από τον βρετανικό Τύπο ως η «πέμπτη κόρη» του.

Φιλόδοξη και γοητευτική, η Μπρουκς έμεινε στο πλευρό του ισχυρού άνδρα της Βρετανίας για πολλά χρόνια χωρίς να «καεί» - όπως συνέβη με άλλους, κατά περιόδους, ευνοούμενους του «πολύ» Μέρντοκ. Γεννημένη στο χωριό Ντέρσμπουρι του Τσέσαϊρ της Αγγλίας το 1968, η Μπρουκς - Ρεμπέκα Γουέιντ τότε - ήδη από την ηλικία των 14 χρόνων είχε αποφασίσει ότι ήθελε να ακολουθήσει δημοσιογραφική καριέρα. Όταν τελείωσε το σχολείο εργάστηκε για λίγο σε ένα περιοδικό αρχιτεκτονικής στο Παρίσι και λέγεται ότι μπήκε στη Σορβόνη, όπου έκανε μερικά μόνο μαθήματα, αλλά δεν συνέχισε.

Επέστρεψε στη Βρετανία, όπου άρχισε να βγάζει το χαρτζιλίκι της απασχολούμενη ως γραμματέας στη ταμπλόιντ εφημερίδα Post, η οποία όμως έκλεισε λίγο αργότερα. Ο δημοσιογράφος Τιμ Μινόγκ, ένας από τους αρχισυντάκτες στην εφημερίδα, περιέγραψε τη νεαρή Ρεμπέκα ως μία «συμπαθητική, πολύ αδύνατη και πολύ, πολύ, πολύ φιλόδοξη» κοπέλα. Χαρακτηριστική ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, μία περίπτωση που η εφημερίδα είχε μία προσφορά με αφροδισιακές μπύρες από το Στρασβούργο, οι οποίες για κάποιον λόγο δεν είχαν φθάσει στη Βρετανία.

«Η Ρεμπέκα προσφέρθηκε να οδηγήσει στο Στρασβούργο, μία 20χρονη σε ένα διαλυμένο Renault 5 ή κάτι τέτοιο, φόρτωσε το αυτοκίνητό της και οδήγησε πάλι πίσω. Τότε πιστεύαμε ότι ήταν απλά μία αστεία ιστορία, αλλά τελικά ήταν χαρακτηριστική του τί ήταν έτοιμη να κάνει για να πετύχει», είπε ο Μινόγκ. Όταν έκλεισε η Post η Ρεμπέκα άρχισε να εργάζεται στο περιοδικό της News of the World, όπου γρήγορα τράβηξε την προσοχή των προϊσταμένων της. Ο τότε διευθυντής της εφημερίδας, Πιρς Μόργκαν, την προβίβαζε τόσο γρήγορα, που η Ρεμπέκα, σύμφωνα με όσους εργάζονταν μαζί της, μόνο λίγο διάστημα της καριέρας της το αφιέρωσε στο ελεύθερο ρεπορτάζ. Σε ηλικία μόλις 29 χρόνων έγινε υποδιευθύντρια της Sun.

Ήταν τόσο μεγάλη η φιλοδοξία και η αυτοπεποίθησή της που απογοητεύτηκε όταν τον επόμενο χρόνο, το 1998, για τη θέση του διευθυντή η εφημερίδα επέλεξε έναν πιο έμπειρο συνάδελφό της. Το 2000 και σε ηλικία 32 χρόνων, η Ρεμπέκα επέστρεψε ως διευθύντρια στη NoW και έγινε το νεαρότερο άτομο που κατέλαβε αυτή τη θέση σε εθνική βρετανική εφημερίδα. Συνάδελφοί της σχολίασαν ότι η Ρεμπέκα συμπεριφερόταν σαν άνδρας: έβριζε στη δουλειά και έπινε μπύρες μαζί τους στη παμπ - υπενθυμίζοντάς τους παράλληλα «ποιός ήταν το αφεντικό».

Έγινε πασίγνωστη μέσω της εκστρατείας «Sarah's Law» (Ο νόμος της Σάρα), την οποία η Ρεμπέκα ονόμασε έτσι από τη μικρή Σάρα Πέιν, η οποία βρέθηκε δολοφονημένη και σεξουαλικά κακοποιημένη δύο εβδομάδες μετά την απαγωγή της από τον Ρόι Γουίλιαμ Γουάτιννγκ.

Η εφημερίδα τότε δημοσίευε τα ονόματα γνωστών παιδεραστών, αλλά η εκστρατεία σταμάτησε όταν άρχισαν να στοχoποιούνται και αθώοι. Το 2003, η Ρεμπέκα πήρε τελικά τη θέση που τόσο λαχταρούσε, ως διευθύντρια της Sun. Δύο χρόνια αργότερα συνελήφθη από την αστυνομία για επίθεση στον τότε σύζυγό της, τον ηθοποιό Ρος Κεμπ, με τον οποίο παντρεύτηκε το 2002. Το 2009 το ζευγάρι πήρε διαζύγιο και η Ρεμπέκα γνώρισε τον πρώην εκπαιδευτή αλόγων κούρσας και συγγραφέα Τσάρλι Μπρουκς, με τον οποίο παντρεύτηκε λίγο αργότερα. Την ίδια χρονιά έφυγε από τη Sun για να γίνει διευθύνουσα σύμβουλος στη News International, αξίωμα που την κατέταξε ανάμεσα στις πιο ισχυρές γυναίκες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Τί θα ακολουθήσει για την ίδια μετά την παραίτησή της από τον όμιλο; Ουδείς γνωρίζει, όμως βρετανοί σχολιαστές αναφέρουν ότι η Μπρουκς δύσκολα θα καταφέρει να βγει από τη «τροχιά» του Μέρντοκ.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου