Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ανησυχία για αντικρουόμενες ομάδες μεταξύ των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη

Η δολοφονία του στρατηγού των εξεγερμένων εντείνει τις ανησυχίες της Δύσης για τις εξελίξεις στη Λιβύη.


Οι αντικαθεστωτικοί που είχαν σταλεί στη Μπρέγκα για να φέρουν πίσω στη Βεγγάζη τον στρατιωτικό ηγέτη των εξεγερμένων Άμπντελ Φάταχ Γιούνες ήταν αυτοί που τον σκότωσαν και πέταξαν το πτώμα του έξω από την πόλη, όπως αποκάλυψε ο υπουργός των εξεγερμένων Άλι Ταρχούνι,

Η δολοφονία του, εντείνει τους φόβους της Δύσης για αντικρουόμενες ομάδες και συμφέροντα στους κόλπους των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών της Λιβύης, που είχε αναλάβει να μεταφέρει τον πρώην στρατηγό του Καντάφι και αργότερα διοικητή των εξεγερμένων Γιούνες, από τη γραμμή του μετώπου στην Μπρέγκα, πίσω στη Βεγγάζη, συνελήφθη και ομολόγησε ότι οι άνδρες του δολοφόνησαν το στρατηγό.

Ο Γιούνες ήταν στενός συνεργάτης του Καντάφι από το 1969 που κατέλαβε την εξουσία και διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, θέση από την οποία παραιτήθηκε, όταν προσχώρησε στον ένοπλο αγώνα των αντικαθεστωτικών.

Ωστόσο, η πολύχρονη συνεργασία του με τον Καντάφι προκαλούσε ανησυχία στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούσαν ότι ενδέχεται ο Γιούνες να δρα για λογαριασμό του Καντάφι.

Οι δράστες της στυγνής δολοφονίας παραμένουν ασύλληπτοι.

Το NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας εναντίον τριών δορυφορικών αναμεταδοτών της λιβυκής τηλεόρασης.

Το ανακοινωθέν του NATO αναφέρει: «Πριν από μερικές ώρες, το NATO πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον τριών "πιάτων" δορυφορικής εκπομπής της λιβυκής τηλεόρασης, προκειμένου να εμποδιστεί ο συνταγματάρχης Καντάφι να χρησιμοποιεί τα μέσα αυτά για εκφοβισμό και να υποκινεί σε πράξεις βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

«Σε αυτά τα πλήγματα χρησιμοποιήθηκαν τηλεκατευθυνόμενες βόμβες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Ρολάντ Λαβουά και πρόσθεσε «βρισκόμαστε στην διαδικασία της ανάλυσης των αποτελεσμάτων των επιδρομών».

«Η επέμβασή μας ήταν αναγκαία, διότι η τηλεόραση χρησιμοποιείται από το καθεστώς για την καταπίεση του άμαχου πληθυσμού. Ο Καντάφι χρησιμοποιεί τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις του για να ενσταλάξει μίσος μεταξύ των Λίβυων και να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του», τόνισε ο εκπρόσωπος του NATO.

«Όπως ορίζει η εντολή μας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, έπρεπε να αναλάβουμε δράση. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε προσεκτικά για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα και με την πρόθεση να μην καταστραφούν όλες οι υποδομές της λιβυκής τηλεόρασης», υποστήριξε.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου