Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Πύρινα μέτωπα σε Ιωάννινα, Δελφούς και Νεμέα Κορινθίας

Πυρκαγιά στην Κρανούλα Ιωαννίνων εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι, σε δασική έκταση. Για την κατάσβεσή της παίρνει μέρος ισχυρή δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος.


Ιδιαίτερα επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην περιοχή. Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και εξ αιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Η φωτιά κατακαίει δασικές εκτάσεις του Μιτσικελίου. Για την κατάσβεσή της έχει ζητηθεί η συνδρομή εναέριων μέσων.

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Καναντέρ, ανέλαβαν το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς.
Ένα ελικόπτερο, μετά από λίγες ρίψεις νερού, αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να εφοδιαστεί με νερό στην λίμνη, υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Απογειώθηκε όμως και πάλι, μετέχοντας στο έργο της κατάσβεσης.

Στο σημείο επιχειρούν και επίγειες δυνάμεις, όπως και εθελοντές. Στα Γιάννινα έφτασε και το πρώτο πυροσβεστικό ελικόπτερο, παλιού τύπου, προκειμένου να πάρει μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και το Έρικσον, το οποίο επιχειρεί σε άλλα μέτωπα.

Την ίδια ώρα, μία νέα εστία, ξέσπασε στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων. Έχουν κινηθεί ήδη επίγειες δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, δύο μεγάλα μέτωπα αντιμετωπίζουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από τη φωτιά που ξεκίνησε από την Κρανούλα. Το πρώτο βρίσκεται στην Περίβλεπτο, κοντά το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού "Ζαγόρι" και το δεύτερο ξέφυγε εντελώς του ελέγχου και κινείται προς την Καλουτά Ζαγορίου, όπου υπάρχει μεγάλο πευκοδάσος.

Η φωτιά στην Νεμέα Κορινθίας εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση και τέθηκε υπό έλεγχο μετά τις τέσσερις το απόγευμα.

Η πυρκαγιά στη Φωκίδα εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Χρισσό Δελφών, λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι και στην κατάσβεσή της παίρνουν μέρος 3 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ισχυρή δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε μετά το μεσημέρι η πυρκαγιά στο Σκριπερο Κέρκυρας, ενώ υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά στη νότια πλευρά του Ρεθύμνου, η οποία απείλησε οικισμούς και χωριά.

Στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή, για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων, 35 πυροσβέστες με 11 οχήματα καθώς και πεζοπόρο τμήμα.

Η φωτιά κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα θαμνώδους και χορτολιβαδικής έκτασης, καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια και ζώα κτηνοτρόφων.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου