Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Σύμμαχος κατά της υπέρτασης το γάλα!



Ορισμένα πεπτίδια του γάλακτος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με το nutrimed.gr, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Soochow και Peking της Κίνας, εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα των τριπεπτιδίων IPP και VPP που βρίσκονται στο γάλα, όσον αφορά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης προ-υπερτασικών και υπερτασικών ασθενών.

Ανακάλυψαν πως τα συγκεκριμένα τριπεπτίδια οδηγούν σε μείωση κατά 4,8mmHg και 2,2mmHg στη συστολική και διαστολική πίεση αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία, καθώς η υπέρταση αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση σε ανεπτυγμένες χώρες.

Ακόμη και μία μικρή μείωση στην πίεση, βοηθάει στον περιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο μηχανισμός μέσω του οποίου εκτιμάται ότι δρουν τα συγκεκριμένα τριπεπτίδια, είναι μέσω βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και κατ’ επέκταση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, το πλήρες γάλα καθώς και τα υπόλοιπα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, εκτός από τα τριπεπτίδια, μπορεί να περιέχουν και κορεσμένο λίπος ή αλάτι, συστατικά που είναι επιβαρυντικά για όσους πάσχουν από υπέρταση. Για το λόγο αυτό συστήνεται να προτιμώνται light προϊόντα.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου