Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

«Στοπ» στις δημόσιες προσευχές των Μουσουλμάνων

Το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ ανοίγουν για το Ραμαζάνι.Συμφωνούν με το υπουργείο Παιδείας και οι οργανώσεις

Στιγμές απο τις περσινές δημόσιες προσευχές στο κέντρο της αθήνας

Προσπάθεια να σταματήσουν οι δημόσιες προσευχές μουσουλμάνων στις πλατείες της Αθήνας, των μεγάλων πόλεων της περιφέρειας καθώς και στα προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών καταβάλλουν οι αρχές. Στον σχεδιασμό γίνεται προσπάθεια να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του περασμένου Αυγούστου όταν σε όλη τη χώρα χιλιάδες μουσουλμάνοι κατέκλυσαν κεντρικά σημεία της Αθήνας και άλλων πόλεων όπως η πλατεία Κοτζιά και τα προπύλαια του Πανεπιστημίου και προσευχήθηκαν με το βλέμμα στραμμένο στη Μέκκα.

Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούνται όλες «οι οργανώσεις και τα σωματεία που το επιθυμούν» να ζητήσουν άδεια προκειμένου να τελέσουν την προσευχή λύσης της νηστείας του Ραμαζανιού σε δύο μεγάλα στάδια της Αθήνας: το Ειρήνης και Φιλίας και το ΟΑΚΑ. Το μεσημέρι της Τρίτης μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμάνων Ελλάδος κ. Ναίμ Ελγνατούρ, ο οποίος πέρυσι πρωτοστάτησε στις δημόσιες τελετές προσευχής ζήτησε απο το υπουργείο να του δοθεί άδεια προσευχής στο ΟΑΚΑ.

«Πέρυσι αποφασίσαμε να προσευχηθούμε δημόσια επειδή δεν έχουμε τζαμί και γιατί οι επιτελείς του ΟΑΚΑ μας ζήτησαν 1.800 ευρώ για να μας παραχωρηθεί το στάδιο στο οποίο κάθε χρόνο προσευχόμασταν στο παρελθόν» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Ελγαντούρ ο οποίος προσθέτει οτι «οι μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα είναι φτωχοί και δεν μπορούν να πληρώνουν για να προσεύχονται»...
Διαβάστε περισσότερα....

Σε ΟΑΚΑ και Ειρήνης και Φιλίας

«Η προσευχή μας στο ΟΑΚΑ θα γίνει σε όλες τις γλώσσες. Ολοι οι μουσουλμάνοι προσευχόμαστε αρχικά στα αραβικά και στη συνέχεια ο λόγος της προσευχής θα γίνει στη γλώσσα του καθενός» λέει ο κ. Ελγαντούρ ο οποίος κατάγεται απο την Αίγυπτο, μετανάστευσε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 και η γυναίκα του είναι Ελληνίδα.

«Υπάρχουν, δηλώνει, άνθρωποι που προέρχονται απο τις αφρικανικές ή ασιατικές χώρες και θέλουν να ακούν τη μετάφραση του Κορανίου στη γλωσσά τους». Ετσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στο ΟΑΚΑ θα σπεύσουν Αιγύπτιοι, Κούρδοι, Αλβανοί, Αφρικανοί απ' όλες τις χώρες, Ιρανοί και Αφγανοί. Μάλιστα δηλώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα καλέσει και τους μετανάστες που έχουν έρθει από το Μπανγκλαντές και συνήθως προσεύχονται στην πλατεία Κουμουνδούρου να βρίσκονται στο ΟΑΚΑ μαζί με τη Ενωση Μουσουλμάνων.

«Δεν πρέπει να προκληθούν εντάσεις κατά τη διάρκεια της γιορτής. Η χώρα έχει σοβαρά προβλήματα και πρέπει να σεβαστούμε την κατάσταση» λέει ο κ. Ελγαντούρ ο οποίος έχει καλέσει τρεις Ιμάμηδες από το εξωτερικό στην Ελλάδα για την τέλεση των προσευχών.

Ομως τα τελευταία χρόνια όποτε οι μουσουλμάνοι προσεύχονται παρατηρείται μια περίεργη διάσπαση: οι μεν αραβικής καταγωγής συγκεντρώνονται όλοι μαζί στο ΟΑΚΑ και σε περιοχές όπως η πλατεία Κοτζιά, οι δε Ασιάτες με τη συμμετοχή των οργανώσεων κυρίως από το Πακιστάν έσπευδαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο Μονοβάρ Αχμέτ - μέλος της Πακιστανικής κοινότητας της Αθήνας, κατά το παρελθόν προσευχήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. «Εφέτος, προσθέτει, ορισμένοι θα πάνε στάδιο και άλλοι σε τζαμιά». Απαντώντας σε όλους όσοι αντιδρούν στις δημόσιες προσευχές δηλώνει ότι «πρέπει να υπάρχουν τζαμιά παντού για να μπορούμε οι μουσουλμάνοι να προσευχόμαστε για να μην ενοχλούμε τον κόσμο». Και αποδίδει τους διαφορετικούς χώρους προσευχής μεταξύ αραβόφωνων και Ασιατών στο ωράριο που ακολουθούν για τη μέτρηση της σελήνης, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στο εορτασμό του Ραμαζανιού.

Οι Πακιστανοί στο ΣΕΦ

Ο κ. Τζαμίλ Σαγιάντ πρόεδρος του Συνδέσμου Πακιστάν - Ελλάδος και δημοσιογράφος δηλώνει οτι «η Πακιστανική πρεσβεία τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει την άδεια για την τέλεση της προσευχής το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Εκεί προσευχηθήκαμε και πέρυσι. Και όπως και πέρυσι έτσι και εφέτος εκφράζω την κάθετη διαφωνία μου στις δημόσιες προσευχές που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές. Είμαι 42 χρόνια στην Ελλάδα αυτό που θέλουμε είναι να προσευχόμαστε. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προκαλούμε τους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνουμε».

Κατά τον κ. Σαγιάντ πάντα μαζί με τους Πακιστανούς προσεύχονται και μουσουλμάνοι από τις αραβικές χώρες αλλά κυρίως οι Αφγανοί και οι Μπαγκλεντεσιανοί. Και τονίζει οτι οι ιμάμηδες που θα τελέσουν τις προσευχές είναι πακιστανοί που ζουν στην Ελλάδα επί χρόνια.

Κατά της προσευχής μουσουλμάνων σε δημόσιους χώρους τάσσεται ο Αχμάντ Ελντιν επικεφαλής του Συλλόγου μουσουλμάνων ο «Πτολεμαίος» που διαθέτει τζαμί στο Μεταξουργείο. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τους Μουσουλμάνους να βγαίνουν δημόσια σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους για προσευχή. Και αυτό γιατί έχουμε 100 χώρους προσευχής στους οποίους μπορούμε να μαζευτούμε και να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας, τόσο τα θρησκευτικά όσο και τα εορταστικά » λέει χαρακτηριστικά.

Γεννημένος στην Ελλάδα και με μητέρα ελληνίδα ο κ. Ελντίν επισημαίνει χαρακτηριστικά: «ζούμε σε μια μη Ισλαμική χώρα και ο καθένας μη Μουσουλμάνος δεν είναι υποχρεωμένος να μας βλέπει να του κλείνουμε τον δρόμο και να προκαλούμε την αποστροφή του. Ετσι πληγώνουμε την εικόνα μας και κυρίως την εικόνα του Ισλάμ. Είναι σωστό για έναν Μουσουλμάνο να τον βλέπει ο άλλος να προσεύχεται στα πεζοδρόμια και στους δρόμους; Αναλογίζονται καθόλου αυτά τα άτομα τι εικόνα δίνουν προς τα έξω; Σαν Μουσουλμάνοι οφείλουμε να κάνουμε σωστή ενημέρωση στον συμπατριώτη μας ή στον συνάνθρωπό μας, αυτή είναι η προτεραιότητα και όχι να διοχετεύουμε άσκοπα την ενέργεια μας. Αν το κράτος θέλει και μας παραχωρεί έναν χώρο που θα υποδείξει αυτό είναι καλό, από την άλλη αν όχι, τότε δεν έχουμε πρόβλημα μιας και υπάρχουν αρκετοί χώροι».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου