Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πρέπει να πίνουμε τρία λίτρα νερό την ημέρα;

Το άφθονο νερό μας κρατά νέους, υγιείς και όμορφoυς - τουλάχιστον αυτό πιστεύαμε μέχρι τώρα!

Πρόσφατες μελέτες από την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιούν ότι τα 2 με 3 λίτρα νερό την ημέρα, είναι υπερβολικό, διότι υπάρχει ήδη πολύ νερό στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο, 1 λίτρο σε παιδιά, με 1,5 λίτρα νερού σε ενήλικες.

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 2 - 2,5 λίτρα υγρών ημερησίως.
Στα υγρά αυτά, περιλαμβάνονται τα υγρά που θα προσληφθούν μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, το νερό, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι κ.α. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το 80% των αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε νερό καλύπτεται από υγρά, ενώ το υπόλοιπο 20% από στερεά τρόφιμα.

Το πολύ νερό αραιώνει τo αίμα και μπορεί να προκαλέσει μια ανεπάρκεια νατρίου (υπονατριαιμία), με πιθανές συνέπειες την αύξηση σωματικού βάρους, πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια, ναυτία και εμετοί, ζαλάδα, κόπωση, κράμπες, αποπροσανατολισμό, εκνευρισμό, διαταραχές συμπεριφοράς, σύγχυση, επιληπτική κρίση, καρδιακή προσβολή, Κώμα, Θάνατο. Αν το νάτριο στο αίμα πέσει κάτω από 135 mEq/L το άτομο θεωρείται πως πάσχει από υπονατριαιμία.

Ποιοι χρειάζεται να προσέξουν ιδιαίτερα 

Οι αθλητές που ιδρώνουν πολύ και καταναλώνουν πολύ νερό. Ο κίνδυνος αυξάνεται, όσο αυξάνεται η διάρκεια της άσκησης και γίνεται σημαντικός, όταν η άσκηση διαρκεί πάνω από 4 ώρες. Ορισμένοι αθλητές καταναλώσουν υπερβολικές ποσότητες υγρών, σε μία λανθασμένη προσπάθεια να παραμείνουν καλά ενυδατωμένοι. Μία γυναίκα υπέστη υπονατριαιμία κατά τη διάρκεια μαραθωνίου, διότι την προηγούμενη νύχτα είχε καταναλώσει 10 λίτρα υγρών.

Πόσο πρέπει να πίνουμε

Ένας συγκεκριμένος αριθμός θα ήταν άσκοπος, δεδομένου ότι η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με το άτομο (ηλικία, βάρος), καιρικές συνθήκες (ήλιο, υγρασία) και δραστηριότητα (γραφεία, αθλητικές). Μία πρόχειρη εκτίμηση: 1,5 λίτρο νερού.

Πότε θα πρέπει να πίνετε

Αν διψάτε! Μόνο οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να περιμένουν τόσο πολύ, γιατί η αίσθηση της δίψας συχνά καθυστερεί και υπάρχει ο κίνδυνος προβλημάτων στα νεφρά.

Τι πρέπει να πίνω

Μόνο καθαρό νερό! Άλλα ποτά, όπως αναψυκτικά, ζαχαρούχο αλκοόλ και ζεστά ροφήματα, οδηγούν σε περιττές θερμίδες.

Τι νερό θα πρέπει να πίνω 

Το καθαρό νερό της βρύσης (αν έχει ελεγχθεί) είναι ιδανικό. Η τρέλα του εμφιαλωμένου νερού εκθέτει τους καταναλωτές που το εμπιστεύονται σε σοβαρούς κινδύνους υγείας.

Έλεγχος ασφάλειας του εμφιαλωμένου νερού γίνεται σπάνια, αλλά μελέτες δείχνουν ότι βαριά μέταλλα και άλλες τοξικές χημικές ουσίες και βακτηρίδια, βρίσκονται στο εμφιαλωμένο νερό που μάλιστα, πωλείται βασιζόμενο στους ισχυρισμούς περί "καθαρότητας".

Ολλανδική μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι το 40% από 68 μάρκες νερού που δοκιμάστηκαν ήταν μολυσμένα, είτε με βακτηρίδια είτε με μύκητες.

Ένα από τα μεγάλα μυστικά μακροζωίας των υπεραιωνόβιων πληθυσμών του πλανήτη είναι το πεντακάθαρο, φυσικό νερό των περιοχών τους…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα καλά επίπεδα ενυδάτωσης προάγουν την καλή λειτουργία του οργανισμού, την απόδοση και την υγεία. Ωστόσο, είναι σχεδόν εξίσου βέβαιο ότι η υπερβολική κατανάλωση υγρών μπορεί δυνητικά να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου