Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Βρέθηκε ναυάγιο με 200 τόνους ασήμι

Ναυάγιο με 200 τόνους αργύρου αξίας 230 εκατομμυρίων δολαρίων ανακαλύφθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό και πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα πολύτιμου μετάλλου που ανακαλύπτεται στην θάλασσα.


ο SS Gairsoppa, ένα βρετανικό φορτηγό πλοίο, που είχε βυθιστεί από γερμανικό υποβρύχιο το 1941, βρέθηκε από την αμερικανική εταιρεία ερευνών Odyssey Marine.

Η εταιρεία θα διατηρήσει το 80% της αξίας του φορτηγού υπό τους όρους σύμβασης με το Υπουργείο Μεταφορών.

Η γερμανική επίθεση σημειώθηκε την ώρα που το πλοίο προσπαθούσε να προσεγγίσει την Ιρλανδία. Το φορτηγό επέστρεφε στην Βρετανία από την Ινδία, όταν έμεινε από καύσιμα εν μέσω θαλασσοταραχής και προσπάθησε να φτάσει στο λιμάνι του Γκαλγουέι, αλλά χτυπήθηκε και βυθίστηκε από το γερμανικό υποβρύχιο...


Τρία από τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν σε μία σωσίβια λέμβο και έφτασαν κοντά στην ακτή του Κόρνις δύο εβδομάδες αργότερα. Ωστόσο πέθαναν στην προσπάθειά τους να βγουν στην ξηρά.

Το ναυάγιο του πλοίου βρέθηκε το καλοκαίρι σε βάθος 4.700 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό, 300 μίλια από τις ιρλανδικές ακτές, αλλά επιβεβαιώθηκε ότι ήταν το SS Gairsoppa την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της Οdyssey Marine's, Αντριου Κρεγκ, δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αυτής της αποστολής: η τοποθέτηση και η ταυτοποίηση του ναυαγίου.

"Τώρα εργαζόμαστε για την φάση της ανάκτησης", πρόσθεσε.

"Εχοντας δώσει τον προσανατολισμό και την κατάσταση του ναυαγίου, είμαστε σίγουροι ότι η επιχείρησή μας θα έχει θετική έκβαση για την ανάκτηση του φορτίου ασημιού.

Το φορτηγό βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας με το φορτίο του ανοιχτό, το οποίο σημαίνει ότι τηλεκατευθυνόμενα ρομποτικά υποβρύχια θα μπορέσουν να ανελκύσουν το πολύτιμο μέταλλο.

Η εργασίες αυτές θα αρχίσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2012, όπως ανέφερε η εταιρεια.

Έπειτα από οξεία διαμάχη, η εταιρεία Odyssey Marine Exploration απέσπασε το 2010 από την βρετανική κυβέρνηση την αποκλειστικότητα της ανέλκυσης του φορτίου. Βάσει της συμφωνίας, η εταιρεία θα διατηρήσει το 80% του φορτίου και το 20% θα ανήκει στην βρετανική κυβέρνηση.

Αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε την περασμένη εβδομάδα την Ισπανία σε μία διαμάχη που την έφερε αντιμέτωπη με την Odyssey Marine Exploration, η οποία κατηγορήθηκε για υφαρπαγή του περιεχομένου ναυαγίου ισπανικού πολεμικού πλοίου που βυθίστηκε το 1804 στα διεθνή ύδατα και μεταφέρθηκε στη Φλόριντα , όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί οι ισπανικές αρχές.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου