Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

H "τουρκική καταγωγή" του Ηρακλή

Με τις επίσημες ανακοινώσεις για την επιστροφή του αγάλματος του "Κουρασμένου Ηρακλή" να μην αναφέρονται στην ελληνική ιστορία του, η Hurriyet δημοσιεύει άρθρο με τίτλο "Ο Ηρακλής επιστρέφει στη γενέτειρά του"

Με τίτλο "Ο Ηρακλής επιστρέφει στη γενέτειρά του", η τουρκική εφημερίδα "Hurriyet" δημοσίευσε άρθρο με αφορμή την επιστροφή ρωμαϊκού αγάλματος 1.800 ετών που αναπαριστά τον μυθικό Ηρακλή στην Τουρκία.

Το συγκεκριμένο άγαλμα είχε ανακαλυφθεί στα παράλια της Μικράς Ασίας και εδώ και 40 περίπου χρόνια βρισκόταν στο Boston Museum των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Το άγαλμα, όπως σημειώνεται στο άρθρο, επιστρέφει δικαιωματικά "στην πατρίδα του", ενώ παρατίθενται και οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Ertugrul Gunay στο πρακτορείο Anatolia...


Συγκεκριμένα ο Ertugrul Gunay εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή του αγάλματος και δήλωσε ότι "η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται για την επιστροφή έργων τέχνης που έχουν κλαπεί από τη χώρα".

Το άγαλμα, που είχε κλαπεί από την περιοχή των παραλίων πριν από 40 χρόνια, επέστρεψε στην Τουρκία με το ίδιο αεροπλάνο με το οποίο γύρισε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης είχε αποκτήσει το άγαλμα το 1981 μέσω Γερμανού εμπόρου αρχαιοτήτων και ένα χρόνο αργότερα εκτέθηκε κανονικά. Αυτό όμως ως το 2007, όταν και ξεκίνησε η διεκδίκησή του, οπότε το απέσυραν στις αποθήκες.

Το γεγονός ότι το υπόλοιπο μισό του αγάλματος είχε βρεθεί το 1980 στην Πέργη και έκτοτε βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας ήταν καθοριστικό επιχείρημα για την διεκδίκησή του.

Το άγαλμα ανήκει στον τύπου του Ηρακλή Farnese ή "Ηρακλή κουρασμένου" όπως λέγεται και είναι ρωμαϊκό αντίγραφο του πρωτότυπου έργου του μεγάλου γλύπτη της αρχαιότητας Λύσιππου (4ος π. Χ. αιώνας), ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει δύο γλυπτά με θέμα τον ήρωα. Και τα δύο όμως είναι γνωστά σήμερα μόνο χάρη στα ρωμαϊκά αντίγραφα.

Ο γλύπτης σε αυτά είχε φιλοτεχνήσει τα γλυπτά μετά από την επιτέλεση των δώδεκα άθλων, με τον Ηρακλή να ακουμπά πάνω στο ρόπαλό του κουρασμένος από την προσπάθεια.

Να σημειωθεί πως σε καμία από τις ανακοινώσεις για την επιστροφή του αγάλματος δεν αναφέρεται η ελληνική ιστορία του ούτε καν η σημασία της τοποθεσίας όπου βρέθηκε.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου