Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε ο θανατοποινίτης Τρόι Ντέιβις


Οι αρχές στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ προχώρησαν στην εκτέλεση του Τρόι Ντέιβις, o οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για την δολοφονία ενός λευκού αστυνομικού το 1989.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, απέρριψε την τελευταία έφεση της υπεράσπισης και έτσι ο Ντέιβις εκτελέστηκε στις 23:08 (06:08, ώρα Ελλάδας) με θανατηφόρο ένεση, σε φυλακή στο Τζάκσον της Τζόρτζια.

Στον τόπο της δολοφονίας του αστυνομικού Μαρκ ΜακΦέιλ δεν βρέθηκαν ποτέ, ούτε το όπλο του εγκλήματος, αλλά ούτε DNA, που να συνδέουν τον Ντέιβις με το περιστατικό.

Ο ίδιος μέχρι το τέλος, αρνείτο τις κατηγορίες, λέγοντας ότι ουδέποτε είχε στην κατοχή του όπλο...


Η υπόθεση είχε προσελκύσει τη διεθνή προσοχή και τέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών να καταργηθεί η θανατική ποινή.

Οι συνήγοροι του Ντέιβις, είχαν καταγγείλει ότι οι επτά από τους εννέα μάρτυρες, βάσει των καταθέσεων των οποίων κρίθηκε ένοχος, είχαν ανακαλέσει ή αμφισβητήσει όσα είχαν πει, καθώς επίσης, ότι τα στοιχεία που ανέκυψαν μετά την καταδίκη, αποκάλυψαν πως πολλές από τις πληροφορίες που οδήγησαν στην απόφαση ήταν εσφαλμένες, παραπλανητικές και ανακριβείς, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την καταδίκη και την επιβολή της θανατικής ποινής.

Έξω από τη φυλακή είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς δεκάδες υποστηρικτές του Ντέιβις είχαν συγκεντρωθεί, ζητώντας την ακύρωση της εκτέλεσης.

Ανάμεσα στους υποστηρικτές του Ντέιβις είναι ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ', καθώς και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να παρέμβει για να σταματήσει την εκτέλεση, καθώς επρόκειτο για μια δικαστική υπόθεση, η οποία αφορά την πολιτεία της Τζόρτζια και όχι την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου