Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η πρώτη συνέντευξη του Στρος Καν μετά τη σύλληψη

Χαρακτήρισε "ανάρμοστη" τη σχέση του με την Ντιαλό. Τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους


Ο Ντομινίκ Στρος Καν έδωσε χθες την πρώτη του συνέντευξη, τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψή του, σε μια εκπομπή με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στη Γαλλία, του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TF1.

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), είπε ότι είχε μία "ανάρμοστη σχέση" με τη Ναφισάτου Ντιαλό, ενώ τόνισε "Αυτό που συνέβη δεν εμπεριείχε βία, επίθεση, πίεση ή οποιαδήποτε εγκληματική πράξη".

Αυτό που συνέβη ήταν μία "ανάρμοστη σχέση" και "περισσότερο από αυτό ένα λάθος, ένα λάθος απέναντι στη σύζυγό μου, τα παιδιά μου, τους φίλους μου, αλλά και τους Γάλλους που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους πάνω μου", δήλωσε ο Στρος Καν και πρόσθεσε "Πιστέυω ότι ήταν ένα ηθικό λάθος και δεν είμαι περήφανος γι' αυτό", υπογράμμισε. "Νομίζω ότι δεν έχω σταματήσει να μετανιώνω γι' αυτό".

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, μιλώντας στην εκπομπή, διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί στην αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον του η Ντιαλό ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη...


Εκμυστηρεύθηκε μάλιστα, ότι φοβήθηκε πολύ και ότι αισθάνθηκε ταπεινωμένος όταν συνελήφθη στη Νέα Υόρκη.

Σχετικά με την υπόθεση της Τριστάν Μπανόν, της γαλλίδας δημοσιογράφου που τον κατηγορεί για απόπειρα βιασμού, ο Στρος-Καν τόνισε "Εκλήθην ως μάρτυρας. Είπα την αλήθεια ότι σε αυτή τη συνάντηση δεν υπήρξε οποιαδήποτε πράξη επίθεσης, καμία βία και δεν θα πω περισσότερα. Η εκδοχή που παρουσίασε είναι μία φανταστική εκδοχή, μία συκοφαντική εκδοχή".

Για τις προεδρικές εκλογές του 2012, ανέφερε ότι στο παρελθόν ήθελε να είναι υποψήφιος, όμως πλέον δεν θα είναι και πως θα χρειαστεί χρόνο για να σκεφτεί το πολιτικό του μέλλον.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι "δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος" της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη. "Δεν θεωρώ ότι το ευρώ κινδυνεύει. Η κατάσταση όμως είναι πολύ σοβαρή", υπογράμμισε.

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου, εάν μπορούμε να αντιδράσουμε σήμερα και εάν το σχέδιο για την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, ο Στρος Καν απάντησε:

"Μπορούμε να αντιδράσουμε. Σε ότι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης. Ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γιατί δεν θέλουν να δουν το μέγεθος του προβλήματος".

Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος, ο κ. Στρος Καν δήλωσε "αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιδέα".

"Η Ελλάδα έχει πτωχύνει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφ’ όσον είμαστε σε μια ένωση θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Είναι η δημοσιονομική σύγκλιση όπως είχαμε την νομισματική σύγκλιση κατά τη δημιουργία του ευρώ. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση. Και αυτές τις απώλειες θα πρέπει να τις αποδεχθούμε", εξήγησε.

Κατά τον Ντομινίκ Στρος Καν είναι δυνατόν να δοθεί νέα εκκίνηση στην Ευρώπη με την προϋπόθεση ότι η λήψη των αποφάσεων και η εφαρμογή τους, δεν θα γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις, διότι οι χρόνοι της οικονομίας είναι απείρως ταχύτεροι από τους χρόνους της πολιτικής.

"Σκεφθείτε, ότι στις 21 Ιουλίου είχαμε συνάντηση κορυφής που πήγε καλά, σήμερα δύο μήνες μετά και τίποτα ακόμα δεν είναι σε ισχύ. Η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε, οι Ευρωπαίοι δεν ήλεγξαν επαρκώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν λειτούργησαν αρκετά γρήγορα για να δώσουν λύση", υπογράμμισε.

"Το πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι ότι κάνουν πολύ λίγα ή πολύ καθυστερημένα, ή και τα δύο μαζί: πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα", τόνισε.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου