Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

O πρίγκιψ της Αραβίας

Στα χέρια του Γιάννη Βαρδινογιάννη βρίσκεται έγγραφη πρόταση του Σαουδάραβα πρίγκιπα Σουλτάν Μπιν Νάσερ Εντιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, ο οποίος επιθυμεί να γίνει το νέο «αφεντικό» του Παναθηναϊκού, επενδύοντας συνολικά 220 εκατ. ευρώ!

Βάσει της πρότασης, τα πρώτα 20 εκατ. ευρώ θα μπουν στην επόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ για να αποκτηθεί το 54,7% των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη και τα 50 εκατ. ευρώ το προσεχές καλοκαίρι για την ενίσχυση του ρόστερ της ομάδας. Ο υποψήφιος αγοράστης φέρεται διατεθειμένος να κατασκευάσει και νέο γήπεδο για τον Παναθηναϊκό συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία και η πρόταση αντιμετωπίζεται κατ' αρχάς επιφυλακτικά. Από μία πρώτη έρευνα που έγινε από τον Τζίγγερ, ο πρίγκιπας Σουλτάν Μπιν Νάσερ Εντιν Φαρχάν Αλ Σαούντ είναι 7ος στην ιεραρχία για τη διαδοχή του θρόνου και μόλις 26 ετών, ενώ έχει μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Τζέντα και εκτός Σαουδικής Αραβίας.

Την επιστολή με την πρόταση του πρίγκιπα προσκόμισε χθες το μεσημέρι ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ο Ελληνας μάνατζερ επιχειρήσεων Βλάσης Τσάκας, και ενημερώθηκαν γι' αυτήν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ, το οποίο συνεδρίασε ενόψει της γενικής συνέλευσης που έχει οριστεί στις 4 Οκτωβρίου...


«Το μόνο που μπορώ να πω τώρα είναι ότι υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση για αγορά ενός ποσοστού της εταιρείας και η οποία θα εξεταστεί εξονυχιστικά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Δημήτρης Γόντικας. Το απόγευμα η επιστολή κοινοποιήθηκε στο μεγαλομέτοχο του «τριφυλλιού» Γιάννη Βαρδινογιάννη. Αν πράγματι η πρόταση είναι σοβαρή και διασφαλίζει το μέλλον του Παναθηναϊκού, τότε πιθανότατα το deal θα προχωρήσει και η ΠΑΕ θα αλλάξει χέρια έπειτα από 32 χρόνια.

Η επιστολή

Στην επιστολή του, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας αναφέρει: «Μετά τη δημόσια δήλωση της 5ης Σεπτεμβρίου 2011 από τον κατέχοντα την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Ιωάννη Βαρδινογιάννη, με την οποία παραχωρεί το μερίδιο που ελέγχει (54,7%) σε επενδυτή που θα εξασφαλίσει ένα πλάνο ανάπτυξης για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε αυτό το μετοχικό μερίδιο της ΠΑΕ υποβάλλοντας μία προσφορά.

»Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποτελεί για εμάς επενδυτική προτεραιότητα στην Ελλάδα και το σχέδιό μας έχει ως εξής:

1) Αμα τη αποδοχή της προσφοράς μας και της μεταβίβασης του 54,7% των μετοχών, θα καταθέσουμε 20 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

2) Δεσμευόμαστε για συνολικό ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για μετεγγραφές ποδοσφαιριστών για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013.

3) Αναλαμβάνουμε και είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε με 150 εκατ. ευρώ την κατασκευή του νέου σταδίου σύμφωνα με τις πρόσφατες προτάσεις ή με όποιες μεταβολές χρειαστούν, οι οποίες φυσικά θα αποβλέπουν στο μέγιστο δυνατό συμφέρον της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

»Είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε τις προαναφερθείσες προσφορές και άμα τη αποδοχή εκ μέρους σας, θα καταθέσουμε τις τραπεζικές εγγυήσεις για όλα τα παραπάνω.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ορίζω εκπρόσωπό μου τον κ. Βλάση Τσάκα, τον προσωπικό μου σύνδεσμο και εισηγητή της ιδέας της συμμετοχής μας στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ελπίζοντας στην αποδοχή της προσφοράς μας, με ειλικρίνεια, η αυτού υψηλότης Πρίγκιπας, Σουλτάν Μπιν Νάσερ Αλ Σαούντ».

Ερχεται Αθήνα

Από την πλευρά του ο Βλάσης Τσάκας δήλωσε: «Εκανα πολλές προσπάθειες εδώ και καιρό για να πείσω τον πρίγκιπα να κάνει την προσφορά. Πιστεύω ότι όλα θα πάμε καλά και η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη».

Ο υποψήφιος αγοραστής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, εφ' όσον ανάψει το «πράσινο φως» ο Τζίγγερ, αναμένεται να έρθει στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου για να προχωρήσουν τα διαδικαστικά και για να ολοκληρωθεί το deal.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου του, «ο πρίγκιπας έχει ένα επενδυτικό πλάνο για την ελληνική αγορά και θεωρούμε ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι το όχημά μας. Για μας το γήπεδο έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το γήπεδο μπορεί να γίνει οπουδήποτε κρίνουμε ότι είναι καλό και συμφωνήσουμε». Ο Τσάκας δήλωσε ακόμα ότι «ο πρίγκιπας θα βάζει λεφτά στην ΠΑΕ μέχρι να γίνει κερδοφόρα. Και θα γίνει. Στόχος μας είναι να γίνουμε η Πόρτο της Ανατολικής Μεσογείου».

Η πρόταση του Σαουδάραβα πρίγκιπα συνέπεσε με το τελεσίγραφο του Ανδρέα Βγενόπουλου στον Γιάννη Βαρδινογιάννη σε πέντε όρους που του είχε θέσει. «Η πρότασή μας δεν έχει καμία σχέση με το τελεσίγραφο Βγενόπουλου, είναι εντελώς συμπτωματικό το χρονικό σημείο που έγινε», υποστήριξε ο Τσάκας. Επιχειρηματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο το ενδιαφέρον του πρίγκιπα να έχει προκαλέσει η ίδια η οικογένεια Βαρδινογιάννη που έχει γνωριμίες στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

**Ο Παναθηναϊκός έχει ρεπό τις επόμενες δύο αγωνιστικές στη Σούπερ Λίγκα και οι ιθύνοντες της ομάδας αναζητούν αντίπαλο για φιλικό, καθώς αυτή είναι η εισήγηση του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Μάλιστα, επειδή αρχές Οκτωβρίου αγωνίζεται η εθνική μας ομάδα, οι «πράσινοι» θα παίξουν με την Ξάνθη στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής, στις 16 του επόμενου μήνα. Για το φιλικό έγιναν συζητήσεις με τον Αρη και σήμερα θα γίνει γνωστό αν θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στο «Κλ. Βικελίδης».

Οι «πράσινοι» επιστρέφουν σήμερα στις προπονήσεις ύστερα από διήμερο ρεπό κι αν δεν κλείσει το φιλικό με τον Αρη, θα γίνει ένα οικογενειακό διπλό με τους Νέους.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου