Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Γαλακτοκομικά προϊόντα κατά της κατάθλιψης

Τα βακτήρια που υπάρχουν στα γιαούρτια μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, υποστηρίζει η «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη τα προβιοτικά ή «καλά» βακτήρια, που προστίθενται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν την ικανότητα να αλλάζουν την χημεία του εγκεφάλου και να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των διαταραχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη και των αγχωδών διαταραχών.


Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Ιρλανδούς ερευνητές σε ποντίκια, στα οποία οι ερευνητές χορήγησαν το βακτήριο γαλακτοβάκιλλος (ή λακτοβάκιλλος) rhamnosus, τα ζώα εκδήλωσαν λιγότερες ενδείξεις στρες, άγχους και καταθλιπτικής συμπεριφοράς, από ό,τι άλλη ομάδα ζώων, τα οποία δεν πήραν αυτό το συμπλήρωμα.

Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται πως ένα προβιοτικό επηρεάζει την χημεία του εγκεφάλου. Μάλιστα στα ζώα που είχαν χορηγήσει τον γαλακτοβάκιλλο, είχαν στο αίμα τους χαμηλότερα επίπεδα κορτικοστερόνης (μια από τις ορμόνες του στρες)...


Τα βακτήρια του εντέρου «επικοινωνούν» με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, όπως εξηγεί ο καθηγητής Τζων Κράιαν από το UniversityCollegeστο Κορκ και προσθέτει «Επηρεάζοντας τα βακτήρια του εντέρου, μπορεί να πετύχει κανείς πολύ έντονες επιδράσεις στην χημεία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά».

«Τα ευρήματά μας ανοίγουν τον δρόμο για την επινόηση θεραπειών, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, στοχεύοντας στο έντερο. Θα μπορούσε για παράδειγμα ένας ασθενής να τρώει ένα προβιοτικό γιαούρτι και να αισθάνεται καλύτερα», υπογραμμίζει.

Ωστόσο, ο καθηγητής διευκρίνισε πως οι πάσχοντες από κατάθλιψη, δεν πρέπει να σπεύσουν να αγοράσουν οποιοδήποτε προϊόν με προβιοτικά βρουν, διότι η επίδραση στην χημεία του εγκεφάλου φαίνεται πως εξαρτάται από το είδος του «καλού» βακτηρίου που καταναλώνει κανείς.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου