Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Υπόθεση κατασκοπείας ερευνούν στην ΕΥΠ

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΣΤΕΛΝΕ ΥΠΟΠΤΑ E-MAIL ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Παιχνίδια κατασκόπων με πρωταγωνιστή υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ συγκλονίζουν την Υπηρεσία Πληροφοριών. Το στέλεχος κατηγορείται ότι έστελνε ηλεκτρονικά 

μηνύματα με «ευαίσθητο περιεχόμενο» σε βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο αξιωματούχος φέρεται να έχει αποστείλει με ειδικό κωδικό τα ονόματα των προσώπων που προσελήφθησαν επί Ι. Κοραντή στην ΕΥΠ, αλλά και εκείνων που είχαν υποβάλει αίτηση, όμως τελικά δεν επελέγησαν. Ο αποδέκτης των ύποπτων e-mails βρισκόταν στο Κέμπριτζ της Βρετανίας.

Η δράση του συγκεκριμένου στελέχους - που είναι πολιτικός υπάλληλος - αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της έρευνας που βρισκόταν σε εξέλιξη τους προηγούμενους μήνες για άλλο στέλεχος της ΕΥΠ και την ύποπτη δράση του. Και οι δύο ανήκαν στην ίδια Διεύθυνση της ΕΥΠ - τη Γ' Διεύθυνση Αντικατασκοπείας (εσωτερικής κατασκοπείας) - και διατηρούσαν πολύ καλή σχέση μεταξύ τους...

Ετσι, στο πλαίσιο της πρώτης έρευνας, και έπειτα από καταγγελία δύο υφισταμένων του πολιτικού υπαλλήλου ότι ο προϊστάμενός τους έστελνε ύποπτα e-mails, εξετάσθηκε ο υπολογιστής και του δεύτερου στελέχους για να διαπιστωθεί ότι τα αρχεία με τα στοιχεία των πρακτόρων της ΕΥΠ είχαν αποσταλεί κωδικοποιημένα στη Βρετανία.

Δεν θεωρείται τυχαίο, πάντως, ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός υπάλληλος είχε εκπαιδευθεί προ των Ολυμπιακών Αγώνων από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙ6, ενώ έως και πριν από δύο χρόνια μετείχε στην ομάδα που χειριζόταν το περίφημο «βαλιτσάκι» των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, αλλά και των υπολοίπων σύγχρονων μηχανημάτων παρακολουθήσεων που έχει αποκτήσει η Υπηρεσία.

Ο υπάλληλος, που είναι από τους παλαιότερους που υπηρετούν στην ΕΥΠ, βρέθηκε χθες ενώπιον του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της υπηρεσίας του με το ερώτημα της απόλυσης. Ο υπάλληλος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστηρίζει ότι τα e-mails δεν είναι παρά συνήθης υπηρεσιακή αλληλογραφία. Μάλιστα, αποδίδει την όλη υπόθεση εις βάρος του σε εσωτερικό πόλεμο σκοπιμοτήτων στην ΕΥΠ.

Σημειώνεται πάντως ότι οι κατηγορίες σε βάρος του πρώτου στελέχους της ΕΥΠ που φερόταν να έχει υποκλέψει απόρρητα έγγραφα έχουν - στο μεγαλύτερο και σοβαρότερο μέρος τους - καταπέσει.

Ο κατηγορούμενος υπάλληλος είχε διατελέσει κατά το παρελθόν προϊστάμενος της ομάδας OLAF που βασικό αντικείμενο έχει την καταπολέμηση της απάτης κυρίως στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος, και μάλιστα έχει συσταθεί με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και κονδύλια.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου