Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Το «χάπι» αλλάζει τη μνήμη των γυναικών

Οι γυναίκες που το λαμβάνουν δεν συγκρατούν τόσο τις λεπτομέρειες ενός γεγονότος όσο τη συναισθηματική φόρτιση που αυτό τους είχε προκαλέσει. Πρόκειται για τροποποιήσεις στη μνήμη και όχι για βλάβη, τονίζει η επικεφαλής της έρευνας, Σον Νίλσεν


Τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες θυμούνται τα γεγονότα, έδειξε η πρώτη έρευνα που μελέτησε τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας σκευασμάτων στη μνήμη. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που λαμβάνουν το "χάπι" δεν συγκρατούν τόσο τις λεπτομέρειες ενός γεγονότος όσο τη συναισθηματική φόρτιση που αυτό τους είχε προκαλέσει.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβαϊν κατέληξαν στα συμπεράσματά τους δείχνοντας σε εθελόντριες φωτογραφίες μιας μητέρας και του γιου της σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, ενώ παράλληλα άκουγαν την ιστορία τους.

Μία εβδομάδα αργότερα, οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά ακόμα για μόλις ένα μήνα- είτε για αντισύλληψη είτε για διαταραχές στον κύκλο τους- θυμούνταν τα πιο τραυματικά και συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα της ιστορίας (το ατύχημα, τη μεταφορά του γιου στο νοσοκομείο, τις προσπάθειες του γιατρού να τον επαναφέρει και τη σωτηρία του). Οσες δεν έπαιρναν καθόλου θυμούνταν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως την ύπαρξη πυροσβεστικού κρουνού δίπλα στο όχημα...


Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Σον Νίλσεν, τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν τροποποιήσεις στη μνήμη, αλλά όχι βλάβη. "Εντοπίσαμε μια τροποποίηση ως προς τον τύπο της πληροφορίας που μπορούσαν να θυμηθούν. Το πιο σημαντικό σημείο της μελέτης είναι ότι δείχνει πως η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών αλλάζει τη μνήμη", δήλωσε και κατέληξε: "Μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λήψη αντισυλληπτικών στη νοητική υγεία και ουσιαστικά σε πάνω από 100 εκατομμύρια γυναίκες που τα λαμβάνουν παγκοσμίως".

Πάντως η ερευνήτρια θεωρεί λογικές τις μεταβολές που προκαλούν τα εν λόγω χάπια στις αναμνήσεις, καθώς τα αντισυλληπτικά καταστέλλουν τις ορμόνες φύλου, όπως τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, έτσι ώστε να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη, ορμόνες τις οποίες προηγούμενες έρευνες συνέδεαν με τη γυναικεία μνήμη του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου. "Αυτά τα ευρήματα μπορεί να προκαλούν έκπληξη σε ορισμένους, αλλά είναι φυσική συνέχεια των ερευνών που κάνουμε εδώ και 10 χρόνια", δήλωσε ο νευροβιολόγος Λάρι Καχίλ, ο οποίος συνεργάζεται με τη Νίλσεν.

ΜΝΗΜΗ
Οι διαφορές ανδρών - γυναικών

Η επικεφαλής ερευνήτρια Νίλσεν και η συνάδελφός της Νικόλ Ερτμαν δήλωσαν ότι τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν στο να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως γιατί οι γυναίκες βιώνουν μετατραυματικό στρες πιο συχνά απ' ό,τι οι άνδρες, καθώς και το πώς η ανδρική μνήμη είναι διαφορετική από τη γυναικεία. Οι άνδρες χρησιμοποιούν περισσότερο το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου στη διαδικασία κωδικοποίησης των αναμνήσεων και συγκρατούν την ουσία και όχι τις λεπτομέρειες, συμπεριφορά που προσεγγίζουν και οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.

ethnos.gr ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου