Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόθυμη η Ιαπωνία να βοηθήσει την Ελλάδα

O Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιουν Αζούμι, δήλωσε στο Reuters πως οι χώρες τις ευρωζώνης χρειάζονται ένα ορθολογικό σχέδιο, που

θα κατευνάσει την παγκόσμια ανησυχία.

"Εάν υπάρχει ένα σχέδιο που να βασίζεται σε μία σταθερή πορεία, περιλαμβάνει ένα λογικό απόθεμα χρημάτων και μπορεί να παρέχει στον κόσμο και τις αγορές μία αίσθηση ασφάλειας σχετικά με το ελληνικό χρέος, δε θα απορρίψω την πιθανότητα η Ιαπωνία να μοιραστεί λίγο από το φορτίο", ανέφερε ο Ιάπωνας υπουργός.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αζούμι αναφέρθηκε στην αγορά νέων ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από την Ιαπωνία, για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης...


Σε δημοσίευμα του BBC αναφέρεται ότι η προθυμία της Ιαπωνίας να προσφέρει "χείρα βοηθείας" στην Ελλάδα, προέρχεται από το γεγονός ότι θέλει να εξασφαλίσει την σταθερότητα στην περιοχή, αφού η Ευρώπη είναι σημαντική αγορά για τις ιαπωνικές εξαγωγές και κατά συνέπεια, υπάρχει ανησυχία εάν δε βρεθεί σύντομα λύση στο ελληνικό χρέος, να πλήξει την ιαπωνική ανάπτυξη.

Αναφέρεται επίσης στη συνάντηση των G20 για το ελληνικό χρέος, υπογραμμίζοντας πως μεταξύ των ιδεών που έπεσαν στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων, είναι και το "κούρεμα" του χρέους κατά 50%, κάτι που ισοδυναμεί με συντεταγμένη χρεοκοπία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, διέψευσε τα σενάρια, χαρακτηρίζοντας "λυπηρό" το γεγονός ότι αναγκάζεται να διαψεύδει κάθε ημέρα δημοσιεύματα και σχόλια ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που αναφέρονται με εντυπωσιακή ευκολία σε σενάρια συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία επένδυσε περίπου 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ, το 20% του συνολικού ποσού, κατά την έκδοση ομολόγων του EFSF το πρώτο εξάμηνο του έτους, για τη στήριξη της Πορτογαλίας και της Ισλανδίας.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου