Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Μήλο, αχλάδι και μπανάνα προστατεύουν από εγκεφαλικό!


Η κατανάλωση μήλων, αχλαδιών και μπανανών απομακρύνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου »Stroke».

Σύμφωνα με την έρευνα, η διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά που έχουν άσπρη «σάρκα», λειτουργεί προστατευτικά στην περίπτωση των εγκεφαλικών


επεισοδίων. Συγκεκριμένα, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού μέχρι 52%.

Δεν διαπιστώθηκε ανάλογη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών άλλου χρώματος.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής την διατροφολόγο Λίντα Ούντε Γκριπ του πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν, ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς την αιτία που τα συγκεκριμένα λευκόσαρκα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και γι΄αυτό πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες...


Είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει το εγκεφαλικό με το χρώμα των φρούτων, το οποίο εξαρτάται από την παρουσία διαφόρων φυτοχημικών, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή.

«Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιες θρεπτικές ουσίες είναι οι κατ’ εξοχήν ωφέλιμες στα λευκόσαρκα φρούτα και λαχανικά. Γνωρίζουμε ότι τα μήλα και τα αχλάδια είναι πλούσια σε διατροφικές ίνες, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις», δήλωσε η Γκριπ.

Οι ερευνητές όμως επεσήμαναν, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, για να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου