Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

2,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως από το αλκοόλ!


Το αλκοόλ σκοτώνει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο! Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση που συντάχθηκε για το οινόπνευμα και την υγεία την Παρασκευή και δημοσιεύθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη, οι περισσότεροι θάνατοι από την κατανάλωση οινοπνεύματος σχετίζονται με τα ατυχήματα, αλλά επίσης και με καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα ή κίρρωση του ήπατος.

Περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται στις ανεπτυγμένες χώρες, ως εκ τούτου το βόρειο ημισφαίριο, αλλά και στην Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η χαμηλότερη κατανάλωση βρίσκεται στις χώρες όπου πολλοί άνθρωποι ζουν εγκρατής, λόγω της ισλαμικής πίστης τους, όπως στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΠΟΥ, έχουμε παγκοσμίως, περίπου το 4 τοις εκατό των θανάτων που οφείλονται στο αλκοόλ. Μεταξύ τους είναι 320.000 άτομα ηλικίας 15 έως 29 ετών. Το αλκοόλ είναι η αιτία για το 9 τοις εκατό των θανάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Πολύ περισσότερα μπορούν να γίνουν σχετικά με την επικίνδυνη υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ο σαφής ηγέτης στην κατανάλωση αλκοόλ. Εδώ, οι άνθρωποι πίνουν κατά μέσο όρο 56 λίτρα καθαρή αλκοόλη κάθε έτος. Δηλαδή 140 λίτρα πότου που ισούται με το 40-τοις εκατό. Το μεγαλύτερο μέρος της αλκοόλης (73 τοις εκατό) λαμβάνουν οι Βόσνιοι από τα οινοπνεύματα.

Στη Γερμανία, οι άνθρωποι πίνουν κατά μέσο όρο περισσότερο από 15 χρόνια 12,8 λίτρα καθαρής αλκοόλης σύμφωνα με έκθεση της ΠΟΥ. Μόνο το 4,3 τοις εκατό των γερμανών βρίσκεται στην εποχή της συνολικής αποχής. Αφαιρώντας αυτό, οπότε τα υπόλοιπα άτομα κατά μέσο όρο καταναλώνουν 13,4 λίτρα καθαρής αλκοόλης. Αυτό ισοδυναμεί με 268 λίτρα μπίρας ή ποτού, δηλαδή 53 τοις εκατό.

Στη Γερμανία εκτιμάται, ότι ζει περίπου ένα παιδί στα έξι, σε μια οικογένεια με τουλάχιστον ένα γονέα να είναι εξαρτημένος είτε από το αλκοόλ, είτε από τα ναρκωτικά!

Στην Ελλάδα (με βάση στοιχεία του 2005), έχουμε 67 θανάτους ανδρών και 18 θανάτους γυναικών από το αλκοόλ , με συνέπεια η «ψαλίδα» θανάτων σε βάρος των ανδρών εξαιτίας του αλκοόλ να είναι 49 θάνατοι ανά 100.000.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους στο αλκοόλ ,προκειμένου οι πωλήσεις να περιοριστούν και συνιστά τη διοργάνωση εκστρατειών για την προώθηση της πρόληψης του αλκοολισμού, τον περιορισμό έως και την απαγόρευση των διαφημίσεων συγκεκριμένων προϊόντων.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου