Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Στρατιές ανέργων στη Θεσσαλονίκη


Στην απελπισία και την απόγνωση οδηγούνται χιλιάδες άνεργοι της Θεσσαλονίκης που βιώνουν το δικό τους «Γολγοθά» και λόγω της οικονομικής κρίσης δεν βλέπουν κάποιο φως στον ορίζοντα.

Οι άνεργοι στη Θεσσαλονίκη υπολογίζονται σε 130.000, η ανεργία έφτασε στο 25% και αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, ενώ είναι συγκλονιστικές οι περιγραφές των συνδικαλιστών από διάφορους κλάδους.

Υπήρξαν αυτοκτονίες ανέργων, αυξάνονται οι επισκέψεις τους σε ψυχιάτρους, άλλοι κόβουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους και καθημερινά επισκέπτονται τα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και των σωματείων για να ζητήσουν δουλειά και να πουν το δράμα που ζουν, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Αποκούμπι, η οικογένεια

Η οικογένεια παραμένει το αποκούμπι των ανέργων, αλλά τώρα πλήττεται κι αυτή με τις μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Τα δανεικά από συγγενείς και φίλους είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ κάποιοι καταφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας, καθώς οι Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως δίνουν περίπου 3.500 μερίδες φαγητού κάθε μέρα σε απόρους, ανέργους και μετανάστες.

Στους οικοδόμους η ανεργία ξεπέρασε το 65%, μας λέει ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων, Βασίλης Ρέβας. Ενδεικτικά αναφέρει ότι πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκε γιαπιά στην περιοχή του Ευόσμου -πάνω από την περιφερειακή οδό- και διαπίστωσε ότι από τα 250 δούλευαν μόνο δύο. Τα υπόλοιπα ήταν έρημα. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα υπόλοιπα γιαπιά της Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση τη Θέρμη, όπου είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα. Χωρίς δουλειά έχουν μείνει οι οικοδόμοι στη Νέα Μάδυτο και τον Σταυρό, που αποτελούσαν και τη βασική πηγή εσόδων στα δύο χωριά.

Χιλιάδες Αλβανοί που απασχολούνταν στις οικοδομές επέστρεψαν στην πατρίδα τους, ενώ οι Ελληνες ψάχνουν με αγωνία να σταυρώσουν μεροκάματο και δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση άνεργου οικοδόμου, με σύζυγο άνεργη και δύο παιδιά, που δεν είχε να πληρώσει λογαριασμούς 800 ευρώ στη ΔΕΗ. Δύο φορές τού έκοψε το ρεύμα η ΔΕΗ, παρενέβη το συνδικάτο και το επανασύνδεσαν, αλλά την τρίτη τού πήραν και το μετρητή. Τώρα η οικογένεια είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ζει με σπαρματσέτα.

Διακανονισμός χρεών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», σχεδόν σε καθημερινή βάση σωματεία και στελέχη του ΠΑΜΕ κάνουν παρεμβάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ και ζητούν να γίνει διακανονισμός χρεών για καταναλωτές που δεν έχουν χρήματα να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς και οι περισσότεροι είναι άνεργοι.

Ακόμα και οι οικοδόμοι που βρίσκουν κάποιο μεροκάματο, δύσκολα συγκεντρώνουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων, με αποτέλεσμα να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προσεύχονται να μην αρρωστήσουν, ή δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Πρόσφατα στο συνδικάτο προσέφυγαν 8 οικοδόμοι που δούλευαν μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά είναι απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2010 και ο εργοδότης προτείνει να τους δώσει επιταγή που λήγει τον Ιούλιο του 2011 με προκαταβολή 300-500 ευρώ.

Ο κλάδος του ιματισμού και της κλωστοϋφαντουργίας δέχτηκε από τα μεγαλύτερα πλήγματα και υπάρχουν γυναίκες που είναι άνεργες χρόνια, ύστερα από το κλείσιμο επιχειρήσεων, τονίζει η πρόεδρος του συνδικάτου, Ντίνα Ταχταλίδου.

Μία 47χρονη απολύθηκε πριν από 4 μήνες, ο σύζυγος είναι οικοδόμος με λίγα μεροκάματα το χρόνο κι έχουν τρία παιδιά. «Είναι τρέλα, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Μόλις τελειώσει και το επίδομα ανεργίας, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε ούτε το νοίκι», λέει στις συναδέλφους της.

Άλλη συνάδελφός της, σε ηλικία 50 χρόνων, είναι άνεργη 9 χρόνια και αναγκάστηκε να πάει να ζήσει με την αδελφή της για να έχει φαγητό και χαρτζιλίκι. «Τι να κάνουμε; Να πάμε να ληστέψουμε, για να ζήσουμε;», αναρωτιέται.

Μέχρι και 500 άτομα επισκέπτονται σε μία μέρα ένα από τα πέντε Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη και οι υπάλληλοι γίνονται αποδέκτες των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι.

Μητέρα με 3 παιδιά

Οι πιο τραγικές περιπτώσεις είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, συνήθως μητέρες άνεργες με παιδιά, επισημαίνει η διευθύντρια της περιφερειακής διεύθυνσης Μακεδονίας του ΟΑΕΔ, Κυριακή Τεκτονίδου.

Θυμάται την περίπτωση άνεργης μητέρας με τρία παιδιά -το ένα στο νοσοκομείο με λευχαιμία και τα άλλα δύο στο Παπάφειο ορφανοτροφείο- που η ιδιοκτήτρια του σπιτιού όπου έμενε της πέταξε τα πράγματα στο δρόμο, επειδή χρωστούσε ενοίκια. Τότε έγινε ειδική παρέμβαση από τον ΟΑΕΔ και βρέθηκε εργοδότης με ευαισθησία που την προσέλαβε.

Άλλες απειλούν ότι θα αυτοκτονήσουν ή θα αυτοπυρποληθούν με τη σκέψη ότι έτσι θα ζήσουν καλύτερα, τουλάχιστον τα παιδιά τους.

Παρά τη δύσκολη κατάσταση, η Κ. Τεκτονίδου απευθύνει έκκληση στους ανέργους να μην απελπίζονται και να μη θεωρούν εκ των προτέρων αποτυχημένη την προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας, διότι οι σίγουρα χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δίνονται.

newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου