Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

H ζάχαρη είναι εθιστική!

Μια σοκολάτα εδώ, ένα ζελεδάκι, μια καραμελίτσα και ξαφνικά το σακουλάκι είναι άδειο…

Γνωρίζαμε ότι το αλκοόλ και τα ναρκωτικά δημιουργούν εθισμό! Αυτό που δεν γνωρίζαμε πραγματικά είναι ότι η σοκολάτα και κατ’ επέκταση η ζάχαρη, είναι το ίδιο εθιστική!

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν χωρίς κάτι γλυκό, έστω και αν δεν το θέλουν. 

Επί το πλείστον, αυτό συμβαίνει στις γυναίκες που τους κατακλύζει μια ξαφνική υπογλυκαιμική τάση… Είναι δύσκολο να κοπούν συνήθειες χρόνων και αν αυτές έχουν γίνει και μέρος της καθημερινής μας διατροφής!

Οι ερευνητές στο Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Μάνχαιμ της Γερμανίας μελέτησαν το αν τελικά, η ζάχαρη είναι εθιστική. Ασχολήθηκαν με το ερώτημα κατά πόσον και εάν ναι, γιατί οι άνθρωποι μπορεί να είναι εξίσου εξαρτημένοι από τη ζάχαρη όπως από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή και τα τσιγάρα.

Τρώγοντας, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί σαν ένας εθισμός !

Εικόνες της καραμέλας προκαλούν αναλαμπές σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου! Ο ιατρός Φάλκ Κίφερ παρατήρησε παχύσαρκους ασθενείς πως αντιδρούν, όταν βλέπουν φωτογραφίες τροφίμων, όπως καραμέλες, κέικ και παγωτά. Σε ανθρώπους με διατροφικά προβλήματα, ανακάλυψε ότι έχει ενεργοποιηθεί από τις εικόνες, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. 

Εκεί έρχεται η απελευθέρωση του λεγόμενου νευροδιαβιβαστή ή ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη αναφέρεται επίσης ως «ορμόνη ευτυχίας" και παρέχει ένα θετικό προσδόκιμο και ένα καλό συναίσθημα. 

Αυτή η αντίδραση μπορεί να συγκριθεί με τις επιπτώσεις των ναρκωτικών ή το αλκοόλ. Χορηγείται για παράδειγμα, το αλκοόλ σε αρουραίους και απελευθερώνεται ευφορία που προκαλεί η ντοπαμίνη. Αποχέτευση στο ζώο της αλκοόλης, και πάλι, θα δείξει τα ανθρώπινα στερητικά συμπτώματα, όπως τρόμος, ανησυχία και άγχος.

Στους εγκεφάλους των αρουραίων, οι ερευνητές βρήκαν τις ίδιες αλλαγές, όπως συμβαίνει και στα ναρκωτικά! "Στην πραγματικότητα, η διαδικασία που προκαλεί η ζάχαρη στο σύστημα ανταμοιβής, είναι παρόμοιες με αυτές του αλκοόλ και της νικοτίνης», λέει ο ερευνητής Ράινερ Σπάναγκελ. 

Γιατί λατρεύουμε όμως τη ζάχαρη; Επειδή είναι γλυκιά..και υπήρξε η πρώτη μας αγάπη κι όμως προκαλεί τόσα πολλά κακά, που μας βάζουν σε πολλές και σοβαρές σκέψεις… Είναι τελικά η ζάχαρη τόσο επικίνδυνη;

Πάντως σκεφτείτε το καλά, όταν βρεθείτε μπροστά σ ένα πιάτο με μια λαχταριστή σοκολατίνα…

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου