Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μπορούν τα μυρμήγκια να προβλέψουν τους σεισμούς;


Τα μυρμήγκια δεν υπάρχουν στον κόσμο για να μας εκνευρίζουν, αντιθέτως είναι καταπληκτικά πλάσματα που αξίζουν το θαυμασμό μας και πρέπει να εκτιμάμε τα δυνατά τους σημεία! Ερευνητές τώρα πιστεύουν ότι τα μυρμήγκια πράγματι είναι σε θέση να προβλέψουν ακόμη και τους σεισμούς!

Ο Ούλριχ Σράιμπερ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Έσσεν της Γερμανίας, για δύο χρόνια παρακολουθούσαν την συμπεριφορά των μυρμηγκιών μέσα σε λόφους την ημέρα και τη νύχτα, με την κάμερα. Το αποτέλεσμα: τα έντομα σε σεισμούς συμπεριφερόταν παράξενα. Επίσης ασυνήθιστα δραστηριοποιούνταν την νύχτα και ήταν πιο συχνά στην επιφάνεια. Ο Σράιμπερ πρότεινε τα ζώα που αντιδρούν στην αυξανόμενη διαρροή αερίου.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην πόλη L'Aquila της Ιταλίας πριν από δύο χρόνια, ο γεωλόγος ταξίδεψε στο Abruzzo. Ακόμη και εκεί βρήκε φωλιές μυρμηγκιών σε ρήγματα γεωλογικών σχηματισμών. Στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι επιστήμονες αναμένουν στο προσεχές μέλλον ένα μεγάλο σεισμό, θα διεξάγει επίσης έρευνα. Ο γεωλόγος πιστεύει ακράδαντα ότι τα μυρμήγκια θα μπορούσαν να σώσουν ζωές στο μέλλον.

Ο εμπειρογνώμονας μυρμηγκιών Άλφρεντ Μπούσινγκερ και πρώην καθηγητής ζωολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ της Γερμανίας , αμφιβάλλει: "Δεν πιστεύω απολύτως τίποτα από τις ιδέες του κ. Σραίμπερ." Τα μυρμήγκια παρέμειναν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στη φωλιά τους, πράγμα που δεν αποτελούσε καλό και αξιόπιστο σήμα προειδοποίησης. Επιπλέον, στην ψυχρή εποχή, η θερμότητα αυξάνεται περισσότερο που είναι κακό για τα ζώα.

Ο Χαίκο Βόλτ , από το γερμανικό Κέντρο Ερευνών για Γεωεπιστήμες στο Πότσνταμ, είναι επίσης επιφυλακτικός: " Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς, ούτε με τα μηχανήματα, αλλά ούτε και με τα ζώα". Στο παρελθόν υπήρξαν πράγματι καταπληκτικές παρατηρήσεις - όπως οι ελέφαντες, οι οποίοι είναι πολύ ευαίσθητοι στις δονήσεις της γης. Η συστηματική διερεύνησή του, αν τα ζώα μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς, εξακολουθεί να εκκρεμεί!

Ο Ούλριχ Σράιμπερ ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος ότι θα μπορούσε ακόμη να είναι σε θέση να πείσει για την υπόθεσή του τους επικριτές του!

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου