Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ!

Στη Λιβύη βασιλεύει ο φόβος! Στην πρωτεύουσα της Λιβύης στην Τρίπολη, η κατάσταση φαίνεται να έχει κλιμακωθεί! Στρατιώτες πυροβολούν διαδηλωτές, σύμφωνα με τους κατοίκους σε δυτικά προάστια της Τρίπολης. Θα πρέπει να έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με έκθεση του Αλ Τζαζίρα, σήμερα τουλάχιστον άλλοι δύο άνθρωποι, ίσως και πέντε. Ο σταθμός στηρίζεται σε αναφορές αυτοπτών μαρτύρων. Περισσότεροι από 1000 είναι συνολικά οι νεκροί στη Λιβύη και πάνω από 1500 οι αγνοούμενοι! Αρκετοί διαδηλωτές σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν. Δεκάδες χιλιάδες ξένοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την έρημο! Για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να παραμείνουν ανώνυμοι όσοι αποχωρούν από την χώρα!


Το ΝΑΤΟ ,η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να σταματήσουν την αιματοχυσία στη Λιβύη μέσω της διπλωματικής οδού. Ενώ η ΕΕ έχει θεσπίσει δέσμη κυρώσεων κατά της Βόρειας Αφρικής που συγκλονίστηκε από τη βία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ συγκαλεί ειδικές συνεδριάσεις.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη καταδικάζει τον ηγέτη της Λιβύης για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει, ότι μια άμεση στρατιωτική επέμβαση από την δυτική συμμαχία δεν είναι προγραμματισμένη. Η συμμαχία θα μπορούσε όμως να συντονίζει, για παράδειγμα σε περίπτωση εκκένωσης. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία ασφάλειας και θα πρέπει να επεμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, όπως τώρα στη Λιβύη Από την Άγκυρα φημολογείται, όμως, ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για μια έκτακτη ανάγκη για στρατιωτική δράση, διότι πρέπει να φέρει με ασφάλεια από τη Λιβύη Τούρκους πολίτες.

Στο πλαίσιο της κρίσης της Λιβύης θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της Παρασκευής να πραγματοποιήσει μια έκτακτη σύνοδο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει σήμερα μια συνάντηση για την κρίση." Η επιτροπή τη Δευτέρα θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα ψήφισμα σχετικά με τη Λιβύη. Την Τρίτη, το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ σε δήλωσή του με τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ αλ-Καντάφι είχε ζητήσει να σταματήσουν αμέσως τη βία εναντίον των διαδηλωτών.

Η ΕΕ, εν τω μεταξύ συζητεί για μια σειρά κυρώσεις που θέλει να επιβάλλει στη Λιβύη. «Ελέγχουμε τα πάντα, ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ανταπεργίες κατά τις επόμενες ημέρες," δήλωσε η Κατερίνε Άστον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, την Παρασκευή στο Κάστρο Gödöllő σε συνεννόηση με τους υπουργούς άμυνας. "Για την ΕΕ είναι χρόνος να εξετάσει την επιβολή περιοριστικών μέτρων»."Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί επαρκής πίεση προκειμένου να τερματιστεί η βία στη Λιβύη». Επίσης η Άστον ανέφερε ότι στην κρίση αυτή πρέπει να είμαστε σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ.



Η Λιβύη είναι μέλος της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών από 47 κράτη για περίπου ένα χρόνο. Θα είναι η πρώτη φορά που μια χώρα-μέλος θα δικαστεί σε ειδική σύνοδο του Συμβουλίου.

Το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει επίσης ότι η Λιβύη έχει αποκλειστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό θα μπορούσε να είναι το Συμβούλιο, αλλά μόνον να συστήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία με τη σειρά του θα αποφασίσει με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου