Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι παχύσαρκοι!

Ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων σχεδόν σε όλο τον κόσμο έχει διπλασιαστεί κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το 2008 ήταν κατ 'εκτίμηση 205 εκατομμύρια άνδρες και 297 εκατομμύρια γυναίκες παχύσαρκες σε όλο τον κόσμο. 

Η παχυσαρκία έχει εξαπλωθεί εκ τούτου, σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα », δήλωσε ο Majid Ezzati, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. Σχετικά με τα έθνη των νησιών του Ειρηνικού έχουν την υψηλότερη μέση βαθμολογία του λεγόμενου δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να δείξει, πώς ένα άτομο είναι παχύσαρκο. Ο δείκτης επικαλείται το μέγεθος του σώματος σε σχέση με το βάρος. 

Οι επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει τα δεδομένα τώρα στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Lancet. Ανέλυσαν τα δεδομένα από 199 χώρες και περιοχές. 

Ορισμένα αποτελέσματα της ανάλυσης βασίζονται σε στοιχεία από περίπου 9,1 εκατομμύρια φοιτητές:

■ Το 2008 ήταν 13,8% των γυναικών και 9,8% των ανδρών παχύσαρκοι. Το 1980, ήταν μόνο 7,9% των γυναικών και 4,8% των ανδρών.
■ Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση τιμή του ΔΜΣ για τους άνδρες 23,8, για τις γυναίκες ήταν 24,1, ελαφρώς υψηλότερο. Ανά δεκαετία, ο ΔΜΣ αυξήθηκε κατά 0,4 για τους άνδρες και για τις γυναίκες 0,5.
■ Το μεγαλύτερο μερίδιο του πάχους, το έχει το μικρό έθνος του Ειρηνικού του Ναουρού ■Από τη σύγκριση του ανεπτυγμένου κόσμου, ζουν οι περισσότεροι υπέρβαροι στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία - το χαμηλότερο στην Ιαπωνία.
■ Στην Γερμανία οι άνδρες είναι στην δέκατη θέση (μέση τιμή του ΔΜΣ από 27) και οι γυναίκες στην 17η θέση (μέσος όρος ΔΜΣ 26).
■ Στις ευρωπαϊκές χώρες, ο μέσος ΔΜΣ των γυναικών έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
■ Το υψηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος στην Ευρώπη έχουν οι άνδρες στην Τσεχία και οι γυναίκες της Τουρκίας με περίπου 28.
■ Πολύ λίγοι είναι οι παχύσαρκοι άνθρωποι που ζουν σε χώρες της Ασίας του Μπαγκλαντές και την Ινδία και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία του Κονγκό.
Σε περιοχές πλούσιες οι άνδρες ήταν πιο υπέρβαροι από τις γυναίκες. Στις φτωχότερες χώρες, ήταν το αντίστροφο.

Γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές στη διατροφή και στη σωματική δραστηριότητα έχουν συμβάλει στην παγκόσμια εξάπλωση της παχυσαρκίας ", δήλωσε ο Γκρέτσεν Στίβενς της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας σχετικά με τα αποτελέσματα. «Αλλά παραμένει ασαφές, ποια μέτρα μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά την παχυσαρκία. Ως εκ τούτου, όλα πρέπει να γίνουν για να αναστραφεί η σημερινή τάση ή να περιορίσει τις παθολογικές συνέπειες της παχυσαρκίας.

Οι κυριότερες επιπτώσεις είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία στα αποθέματα ασβεστίου και στις αρτηρίες. Το τελευταίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και κυκλοφορικά προβλήματα. Επιπλέον, οι παχύσαρκοι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν διαβήτη. Για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, πρέπει να κρατήσετε σε σταθερά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το κάπνισμα.
Η Γερμανία, ωστόσο, είναι μαζί με τη Γροιλανδία, την Ισλανδία και την Ανδόρα στην κορυφή με υψηλή χοληστερόλη .Η Ελλάδα βρίσκεται με την υψηλότερη βαθμολογία. Προβλήματα με υψηλή αρτηριακή πίεση από το 1980 υπάρχουν στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία .Κατάταξη υψηλότερη το 2008 σε χώρες της Βαλτικής και την Ανατολική και Δυτική Αφρική.

Οι γιατροί προειδοποιούν για ένα «τσουνάμι της παχυσαρκίας!
Αυτό το τσουνάμι λαμβάνει χώρα σε όλες τις περιοχές του κόσμου ", προειδοποίησαν οι ερευνητές Σόνια Ανάντ και Σαλίμ Γιούσουφ σε συνοδευτικό σχόλιο σχετικά με τη μελέτη. Κατά συνέπεια, η παχυσαρκία δεν αποτελεί πλέον απλώς ένα πρόβλημα της βιομηχανοποιημένης Δύσης, αλλά εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στις οικονομικά αναδυόμενες χώρες, όπως ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου