Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΣΟΙ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ


Η ημικρανία είναι μια κοινή ασθένεια και ταλαιπωρεί εκατομμύρια πολίτες. Κάθε τέταρτη γυναίκα μαστίζεται τακτικά από την ημικρανία και κάθε δεύτερο άτομο είναι στοιχειωμένο από αυτήν. Ημικρανίες, παροξυσμοί, σοβαρή κεφαλαλγία. Οι επιθέσεις είναι πιο συχνές σε μια πλευρά πριν από τις δύο πλευρές και μπορεί να σχετίζεται με συμπτώματα όπως πόνος στον αυχένα, ναυτία, έμετος και εναλλαγές της διάθεσης.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ημικρανίες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως η προστιθέμενη νικοτίνη σε γυναίκες που περιέχουν οιστρογόνα αντισυλληπτικά, θα υπήρχε ο κίνδυνος να αυξηθεί περαιτέρω διαπιστώνουν οι γιατροί της γερμανικής Νευρολογικής Εταιρείας. Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι ασθενείς, διότι τα συμπτώματα της ημικρανίας είναι παρόμοια με εκείνα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι γιατροί ψάχνουν εδώ και δεκαετίες για αποτελεσματικές θεραπείες. Τώρα υπάρχει μια νέα προσέγγιση της έρευνας. Φυσικοί με έδρα Στο Βερολίνο εξέτασαν τους προάγγελους των επιθέσεων των πονοκέφαλων. Αναφέρουν ότι ‘’η ημικρανία είναι φυσική στο κεφάλι, η όποια θα μπορούσε να καταπολεμηθεί με τη φυσική’’

"Οι ενδείξεις ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ξαφνική εμφάνιση των συμπτωμάτων, όπως μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση", δήλωσε ο ειδικός εγκεφαλικών επεισοδίων Μάρτιν Ντίχκανς.

Οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται γιατρούς, όταν αισθάνονται άγνωστα συμπτώματα στην όραση και προβλήματα ομιλίας που προκύπτουν ξαφνικά από τον πόνο της κεφαλής και του προσώπου, σίγουρα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αντανακλάται και πρέπει να υπάρξει "προφύλαξη γρήγορα από μια νευρολογική μονάδα’’.

Παράγοντες που αυξάνουν γενικώς τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων του αίματος, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Ημικρανία είναι μία από τις πιο κοινές νευρολογικές παθήσεις .Έως και 14 τοις εκατό όλων των γυναικών και οκτώ τοις εκατό των ανδρών έχουν υποστεί ημικρανίες. Η πρώτη επίθεση ημικρανίας, θα πάρει την πλειοψηφία των γυναικών που έχουν ήδη την ηλικία των δώδεκα μέχρι 16 ετών, οι άνδρες από ηλικίας 16 έως και 20.


Οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τη χιονοστιβάδα στο κεφάλι και ότι μια μέρα θα μπορέσουν να θεραπεύσουν τις ενοχλητικές ημικρανίες!

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου