Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Το παλαιότερο νερό στον κόσμο βρίσκεται στη Νότια Αφρική!

Οι επιστήμονες έπεσαν σε αποθέματα υπόγειων υδάτων στη Νότιο Αφρική, τα όποια υπήρξαν ίσως πολλά εκατομμύρια χρόνια απομονωμένα! Τα υπόγεια ύδατα βρέθηκαν τρία χιλιόμετρα βαθιά μέσα σε ένα φαράγγι που βρίσκεται στο (Witwatersrand Basin) της Νότιας Αφρικής. Αυτό το υγρό είναι πολύ αλμυρό και περιέχει, μεταξύ άλλων, το ευγενή αέριο, νέον.

Η χημική σύνθεση του νερού δείχνει, ότι απομονώθηκε πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια. Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Τορόντο γράφουν στο περιοδικό ‘’Χημική Γεωλογία’’, ότι το νερό αυτό είναι «προϊόν της εκτεταμένης αλληλεπίδρασης της απομόνωσης!». «Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι αυτή η παροχή νερού είναι ένα προϊόν της απομόνωσης και της μεγάλης αλληλεπίδρασης χημικών, μεταξύ βράχων και νερού κατά τη διάρκεια ενός απίστευτα μεγάλου γεωλογικού χρονικού διαστήματος."

Ειδικότερα, η ύπαρξη του νέον στο νερό, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πολύ ιδιαίτερη, διότι το υλικό προέρχεται από τους γύρω βράχους.

«Γνωρίζουμε ότι το νέον παραγόταν τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια χρόνια πριν και αποθηκεύονταν στα βράχια," αναφέρει η ερευνήτρια Σέρβουντ Λόλλαρ. Επίσης συνεχίζει λέγοντας ότι «η μελέτη μας δείχνει ότι οι μικρές ποσότητες νέον έχουν βρει μια διέξοδο από το βράχο και διαλύονται στα υπόγεια ύδατα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο νερό που ήταν σε μια εξαιρετικά μακρά περίοδο απομόνωσης ».

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου