Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Οκτώ πολύτιμα αντικείμενα τέχνης κλαπήκαν από το αιγυπτιακό μουσείο!

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχουν κλαπεί οκτώ πολύτιμα αντικείμενα τέχνης από το διάσημο μουσείο του Κάιρο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο.

Οι κλοπές αυτές ανακαλύφθηκαν σε ένα απόθεμα μετά το τέλος του Ιανουαρίου και οι άγνωστοι είχαν σπάσει το μουσείο, είπε ο υφυπουργός. Είχαν επωφεληθεί από το χάος που συνέβαινε στην κοντινή πλατεία Ταχρίρ, όπου διαδήλωναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. 

Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επιχρυσωμένο ξύλινο άγαλμα του Φαραώ Τουταγχαμών, καθώς και μια άλλη εικόνα του θρυλικού ηγέτη, δήλωσε ο υπουργός αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.

Οι δράστες προέρχονται από τις τάξεις των κακοπληρωμένων φυλάκων του μουσείου. Η πρόσβαση στους κλέφτες διευκολύνθηκε, διότι η διοίκηση του μουσείου είχε ξεχάσει παρά τις σοβαρές ταραχές στο Κάιρο να κλείσει το παράθυρο και έμεινε ανοιχτό, στο πάνω μέρος που βρίσκονται οι εκθεσιακοί χώροι και η περίφημη χρυσή νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών. Συνολικά 13 περιπτώσεις κατέρρευσαν και 70 αντικείμενα έπαθαν ζημιά και πρέπει να αποκατασταθούν.
Δυστυχώς όλα τα μουσεία στην Αίγυπτο δεν είναι ασφαλισμένα.

Εν τω μεταξύ, η μοναδική συλλογή προστατεύεται όλο το εικοσιτετράωρο από μια ελίτ μονάδα. Μετά από την καταστροφή του μουσείου ο Ζάχι Χαουάς είχε υποστηρίξει σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι οι δράστες λεηλάτησαν πλήρως το πρόσφατα ανακαινισμένο μουσείο!

TZAKOY ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου