Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ένα Λαμπραντόρ από την Ιαπωνία αναγνωρίζει τη μυρωδιά του όγκου!

Ένας από τους κύριους στόχους για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι η πρώιμη διάγνωση.

Όσο πιο γρήγορα ανιχνεύσετε τα κακοήθη κύτταρα στο σώμα, τόσο το καλύτερο στις προβλέψεις. Υπάρχουν, για παράδειγμα, τα σκυλιά που μπορεί να μυρίσουν τον καρκίνο.

Οι επιστήμονες σε μια έκθεση σχετικά με τις χώρες της Νότιας Ιαπωνίας, που πραγματοποιήθηκε στο Kyushu Πανεπιστήμιο, ανέφεραν στο περιοδικό «καλό» για τα Λαμπραντόρ, ότι μπορούν να μυρίσουν στην αναπνοή και τα κόπρανα, τα πρώτα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν συνολικά 74 ειδικά εκπαιδευμένα Λαμπραντόρ Hideto Sonoda για αρκετούς μήνες. Σε κάθε άσκηση, ο σκύλος υποβλήθηκε σε πέντε δείγματα αναπνοών ή δείγματα κοπράνων, εκ των οποίων ένα περιείχε πάντοτε ίχνη από τον καρκίνο.

Τα δείγματα ελήφθησαν από 48 ανθρώπους με αποδεδειγμένο καρκίνο του παχέος εντέρου και 258 εθελοντές, οι οποίοι είτε δεν έχουν καρκίνο ή στο παρελθόν έπασχαν από καρκίνο. Ο σκύλος έφτανε ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90 τοις εκατό των μολυσμένων δειγμάτων, είπαν οι ερευνητές. Όταν οι ασθενείς ήταν καπνιστές ή είχαν άλλα εντερικά προβλήματα αυτό δεν διατάραξε καθόλου τα Λαμπραντόρ. Το υψηλότερο ποσοστό επιτεύχθηκε στα δείγματα ζώων που προέρχονται από ασθενείς που φιλοξενήθηκαν στο αρχικό στάδιο του καρκίνου.

Αλλά θα μπορούσε σε πρώιμο στάδιο να διαγιγνώσκονται με αυτό τον τρόπο, μόνο μία στις δέκα περιπτώσεις τον καρκίνο. Για πρώτη φορά το ιατρικό περιοδικό The Lancet το 1989, ανέφερε ένα σκύλο που μύριζε συνεχώς τον καρκίνο του δέρματος, του ιδιοκτήτη του.

Πάντως είναι ακόμα ασαφής από ποιες ουσίες οι τετράποδοι φίλοι ερεθίζονται! Το αν θα επικρατήσει μια τέτοια διαδικασία στην πράξη, εντούτοις, είναι ακόμα ασαφής. Το πρόβλημα είναι ότι η καθημερινή κατάσταση των ζώων δεν είναι πάντα η ίδια. Και διακυμάνσεις θα μπορούσαν να προκύψουν για την ανίχνευση του καρκίνου!

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου