Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τα κινητά επιδρούν στη δραστηριότητα του εγκεφάλου

Δημοσίευση: 24-2-2011, 13:43 Τελευταία ανανέωση: 24-2-2011, 13:43

Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr

Τη δραστηριότητα του εγκεφάλου αυξάνει η χρήση κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών ειδικών.


Οι ερευνητές καταλήξαν στο συμπέρασμα πως η χρήση κινητού τηλεφωνούν για 50 λεπτά, αυξάνει τη χρήση σακχάρου από το εγκέφαλο, που σημαίνει αύξηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου.
Παρόλα αυτά, η κλινική σημασία του ευρήματος παραμένει άγνωστη, καθώς μπορεί η αυξημένη δραστηριότητα να είναι είτε καλή, είτε κακή για την υγεία, για τη μνήμη ή άλλες γνωσιακές λειτουργίες και συναισθηματικές καταστάσεις που σχετίζονται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Πάντως αυτό που βρήκαν είναι ότι υπάρχει επίδραση της ακτινοβολίας που εκπέμπει το κινητό στο εγκέφαλο.
Η έρευνα έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και υποδεικνύει ότι όλα τα κινητά τηλέφωνα μπορούν, τελικά, να επηρεάσουν τον εγκέφαλο.
Η μεγαλύτερη έρευνα σε 420.000 χρήστες κινητών τηλεφώνων στη Δανία δεν έδειξε σχέση μεταξύ χρήσης και καρκίνου.
Η νέα μικρή έρευνα σε 47 άτομα διερεύνησε την επίδραση των μαγνητικών πεδίων (RF-EMFs) που προέρχονται από την κεραία ενός κινητού.
Για την έρευνα, κινητά τηλέφωνα εφαρμόστηκαν στα δυο αυτιά εθελοντών. Το ένα ήταν κλειστό και το άλλο ανοιχτό αλλά χωρίς ήχο, έτσι ώστε οι εθελοντές να μην γνωρίζουν τη διαφορά.
Στη συνέχεια ο εγκέφαλος των εθελοντών υποβλήθηκε σε ακτινογραφίες για να εντοπιστούν αλλαγές στη χρήση της γλυκόζης, οι οποίες αυξάνονταν κατά 7% σε περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκονταν κοντά στην κεραία του τηλεφώνου, δηλαδή δίπλα και πάνω από το αυτί.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην επίδραση της ακτινοβολίας RF-EMFs από έκθεση σε έντονη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Ο καθηγητής Patrick Haggard, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι πρόκειται για ενδιαφέρον αποτέλεσμα, αφού υποδεικνύει πιθανή άμεση επίδραση του σήματος του κινητού τηλεφώνου στην εγκεφαλική δραστηριότητα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η επίπτωση στην υγεία παραμένει ασαφής. «Πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στο μεταβολικό ρυθμό του εγκεφάλου σημειώνονται φυσιολογικά, για παράδειγμά όταν σκεφτόμαστε. Ωστόσο αν νέες έρευνες επιβεβαιώσουν ότι τα κύματα από τα κινητά τηλέφωνα έχουν επίδραση στο μεταβολισμό του εγκεφάλου, τότε θα είναι σημαντικό να διερευνηθεί αν έχουν επίπτωση στην υγεία» σχολιάζει ο ίδιος.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου