Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ερευνητές κερδίζουν βενζίνη από την ηλιακή ενέργεια!


Ελβετοί ερευνητές έχουν βρει έναν τρόπο να παράγουν καύσιμα από το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό καθίσταται δυνατό με την ενέργεια που συγκεντρώνεται από την ηλιακή ακτινοβολία και το μέταλλο, Δημήτριο (CERIUM).

Ο καθηγητής Άλντο Στάινφελντ καθηγητής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη, ανέπτυξε με την ερευνητική του ομάδα τα εξής: «τα αποτελέσματά μας βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία για την παραγωγή καυσίμου από διοξείδιο του άνθρακα και νερό» με γνώμονα την δυναμική της ηλιακής θερμοχημικής διεργασίας, αναφέρει ο Στάινφελντ. Η ανάκτηση των καυσίμων από την ηλιακή ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να μεταφερθεί σε λιγότερο ηλιόλουστες περιοχές του κόσμου.

Οι ερευνητές παίρνουν από την ηλιακή ενέργεια, το λεγόμενο syngas, ένας πρόδρομος των καυσίμων, όπως βενζίνη ή την κηροζίνη, το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα ,για να χωριστεί σε ένα ηλιακό αντιδραστήρα, με ακτίνες του ήλιου. Ο ηλιακός αντιδραστήρας είναι ένα είδος «γλάστρα» στην οποία υπάρχει ένας κύλινδρος στον οποίο περνάει το φως του ήλιου. Εδώ είναι μια χημική αντίδραση σε syngas, ένα αέριο μίγμα μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου.

Ο αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται από τον ο Στάινφελντ και την ομάδα του, έχει μια μικρή κλίμακα και επεξεργάζεται δύο κιλοβάτ ηλιακή ενέργεια. "Το όραμά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε το ηλιακό αντιδραστήρα σε μεγαλύτερη κλίμακα ηλιακών συστημάτων. Το 2020 θα μπορούσε να παράγει 100 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας syngas , για 14.000 λίτρα βενζίνης ανά ημέρα », λέει ο Στάινφελντ.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου