Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Εθισμός στα τσιπς όπως στη… μαριχουάνα!


Ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ιρβάιν, έλυσαν το μυστήριο, γιατί δεν μπορεί κανείς να φαει μόνο… ένα πατατάκι!



Όπως αναφέρουν σε σχετική μελέτη τους, οι λιπαρές τροφές, όπως τα πατατάκια και οι τηγανητές πατάτες, "πυροδοτούν" στο σώμα την παραγωγή χημικών ουσιών, των ενδοκαναβινοειδών, που μοιάζουν πολύ με αυτές που περιέχονται στην μαριχουάνα και προκαλούν εθισμό.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ντανιέλε Πιομέλι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιρβάιν, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ενδοκαναβινοειδή στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελούν ζωτικό κρίκο ενός κύκλου, που ωθεί το άτομο να λαχταρά κι άλλο πατατάκι, κι άλλο ένα, κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το λίπος στο έντερο, που προέρχεται από την κατανάλωση των τσιπς, προκαλεί την απελευθέρωση των ενδοκαναβινοειδών στον εγκέφαλο.

Τις ίδιες ουσίες, που μοιάζουν με την μαριχουάνα, παράγει και το ανθρώπινο δέρμα, καθώς το προστατεύουν από τον άνεμο και τον ήλιο.

Τα ενδοκαναβινοειδή επηρεάζουν επίσης την όρεξη και τη γεύση, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

Τα σχετικά πειράματα έγιναν σε ποντίκια και σύμφωνα με τους ερευνητές, έδειξαν ότι αμέσως μόλις η γλώσσα γεύεται το λίπος από το πατατάκι στέλνεται ένα σήμα στον εγκέφαλο και από εκεί, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, στο έντερο, όπου "πυροδοτείται" η παραγωγή των καναβινοειδών. Αυτό έχει ως συνέπεια την αποστολή νέων μηνυμάτων στον εγκέφαλο με το ίδιο μήνυμα: "φάε κι άλλο!"

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου