Ο εισαγγελέας Εφετών αναμένεται να ασκήσει ποινική δίωξη αρχικά κατά παντός υπευθύνου για διακεκριμένη κατασκοπεία. Θα ακολουθήσουν ανακρίσεις για να προσωποποιηθούν οι κατηγορίες
Τον Φεβρουάριο του 2006 οι τότε υπουργοί Γ. Βουλγαράκης, Θ. Ρουσόπουλος και Αν. Παπαληγούρας είχαν παρουσιάσει σχεδιάγραμμα με τις υποκλοπές, ωστόσο οι έρευνες που έγιναν επί κυβερνήσεων Καραμανλή για την υπόθεση κατέληξαν στο αρχείο
Σημαντική τροπή για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Εφετών αναμένεται να ασκήσει ποινική δίωξη για το κακούργημα της "διακεκριμένης κατασκοπείας" κατά παντός υπευθύνου (in rem), ύστερα από νέα στοιχεία που προέκυψαν και τα οποία φέρονται να "δείχνουν" προς την πλευρά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Ηδη -μετά την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο- το δεύτερο μέρος της έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελέας Εφετών, κ. Δημ. Δασούλας, ολοκληρώνεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγεί σε επαρκείς ενδείξεις για εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών (οι οποίες έγιναν στη χώρα μας από τον Ιούλιο του 2004 έως και τον Φεβρουάριο του 2005).
Κορυφαίο στοιχείο που σηματοδοτεί τις εξελίξεις φέρεται ότι είναι ο εντοπισμός ενός "ύποπτου" κινητού τηλεφώνου, το οποίο λειτουργούσε με σύνδεση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, σε πρώτη φάση η δίωξη για την υπόθεση των υποκλοπών που αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2006 θα είναι γενική (in rem)...
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανάκριση, που καλείται να προσωποποιήσει την κατηγορία ενδεχομένως κατά συγκεκριμένων και να διαπιστώσει εάν η υπόθεση των υποκλοπών (που έχει χαρακτηριστεί και ως το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο) συνδέεται άμεσα με την "καρδιά" της αμερικανικής πρεσβείας.
Πάντως αυτό που φαίνεται να δυσχεραίνει την έρευνα είναι η δυστοκία από πλευράς της πρεσβείας των ΗΠΑ να συνεργαστεί με την ελληνική Δικαιοσύνη. Και αυτό διότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πρόθυμη να δώσει απαντήσεις στα σχετικά αιτήματα που έχει υποβάλει ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Το πρώτο στάδιο της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών είχε τεθεί στο αρχείο, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν οι δράστες του πλημμελήματος της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Ο σχετικός φάκελος ανασύρθηκε (πριν από 10 μήνες) έπειτα από επιστολή του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος με την ιδιότητα του τότε προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε στείλει προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επιστολή, κάνοντας λόγο για "γκρίζες ζώνες στο στάδιο της προανάκρισης και της ανάκρισης".
Σημαντικά στοιχεία
Σημαντικά στοιχεία στην εισαγγελική έρευνα συνεισέφερε η συνδρομή της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), καθώς φαίνεται ότι αποκωδικοποίησε στοιχεία, τα οποία διασταυρώθηκαν με άλλα που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΔΑΕ φαίνεται ότι εντόπισε την πέμπτη κεραία που ενεργοποιούσε τα καρτοκινητά "σκιές" και που φέρεται κατά πληροφορίες να εντοπίζεται -όπως και οι άλλες τέσσερις- κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Ωστόσο η σύνδεση αυτή δεν προκύπτει ευθέως μέσω των 14 καρτοκινητών "σκιών" που φέρονται ότι διενεργούσαν τις υποκλοπές.
Η έρευνα στρέφεται και στα ίχνη ενός άλλου τηλεφώνου που αγοράστηκε στον Πειραιά, χρησιμοποιήθηκε το επίμαχο διάστημα των υποκλοπών από την αμερικανική πρεσβεία και φέρεται να συνδέεται με κλήσεις σε καρτοκινητά "σκιές". Ελέγχονται, όμως, ως ύποπτα και άλλα 4 τηλέφωνα, που αγοράστηκαν τον Ιούνιο του 2004.
Eξάλλου η ίδια η κυβέρνηση Καραμανλή όταν είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο (καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ανάμεσα στη λίστα των υπό παρακολούθηση τηλεφώνων) είχε επισημάνει οτι το σήμα των 14 καρτοκινητών εντοπίστηκε γενικά γύρω από την αμερικανική πρεσβεία.
ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το πόρισμα που έστειλε την υπόθεση στο αρχείο το 2007
Η αρχική ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί ήταν κατ΄ αγνώστων δραστών για παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε βαθμό πλημμελήματος
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των υποκλοπών αρχικά είχε διενεργηθεί εντεκάμηνη μυστική προκαταρκτική εξέταση από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η οποία δεν κατέληξε σε ενόχους. Στη συνέχεια η... γεύση ήταν ίδια, αφού ο εφέτης ανακριτής κ. Π. Πετρόπουλος κατέληξε (στις 24.7.2007) με το εξασέλιδο πόρισμά του στο συμπέρασμα ότι "δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων για την υπόθεση" και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του, ξένος "δάκτυλος" άλλου κράτους ενδεχομένως να είχε κατασκευάσει το παράνομο λογισμικό μέσω του οποίου γίνονταν οι τηλεφωνικές υποκλοπές στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί -όπως είχε επισημάνει στο πόρισμά του- οι άγνωστοι κατασκευαστές του παρείσακτου λογισμικού είχαν διεθνές υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, που τους επέτρεπε να σβήνουν τα ίχνη τους, από τα οποία θα προέκυπτε ποιος, από πού και πότε έδωσε την εντολή για τις υποκλοπές στην Ελλάδα.
Δεν βρέθηκε όμως από την έρευνα -του εφέτη ανακριτή- ποιοι παρήγαγαν αυτό το λογισμικό, καθώς τα στοιχεία (όπως επισημαινόταν) έχουν οριστικά χαθεί. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο περιεχόμενο αυτής της δικογραφίας παραμένει άγνωστο και κάθε αίτημα παρακολουθούμενων πολιτών να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας έπεσε στο κενό. Η απάντηση των δικαστικών αρχών ήταν ότι δεν μπορούν να δώσουν τη δικογραφία, με το σκεπτικό ότι δεν θα έπρεπε να μάθουν οι άγνωστοι δράστες το περιεχόμενό της.
Η αρχική ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί -εν προκειμένω- ήταν κατ΄ αγνώστων δραστών για παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε βαθμό πλημμελήματος. Αν παρέμενε αυτό το αδίκημα, στην πορεία δεν θα μπορούσε να "σταθεί", αφού θα "σκόνταφτε" η υπόθεση σε παραγραφή (δεδομένου ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές διεπράχθησαν από το 2004 έως το 2005). Ωστόσο στο δεύτερο στάδιο της έρευνας που διενεργείται τώρα, για το αδίκημα της διακεκριμένης κατασκοπείας, δεν τίθεται πλέον ζήτημα παραγραφής.
ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ
Το ιστορικό του σκανδάλου
Τον Φεβρουάριο του 2006 είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών από την κυβέρνηση Καραμανλή. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε γίνει από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γ. Κορωνιάς, ενημέρωσε στις 10 Μαρτίου του 2005 το γραφείο του τότε πρωθυπουργού ότι ένα τμήμα του λογισμικού της εταιρείας είχε ενεργοποιηθεί από αγνώστους, όπως είχε ανακαλυφθεί από έλεγχο της εταιρείας.
Στις 24.7.2007 ο εφέτης ανακριτής Π. Πετρόπουλος με το πόρισμά του οδήγησε την υπόθεση στο αρχείο.
Τον Οκτώβριο του 2010 η υπόθεση ανασύρθηκε μετά από την προηγηθείσα επιστολή του Μιλτ. Παπαϊωάννου που ζητούσε περαιτέρω έρευνα.
Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται δίωξη κατά παντός υπευθύνου για διακεκριμένη κατασκοπεία.
ethnos.gr ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου