Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίση, αλλά οι πλαστικές απογειώνονται...

Αλώβητοι από την οικονομική κρίση βγαίνουν οι Έλληνες πλαστικοί χειρουργοί με τις αισθητικές επεμβάσεις να αντέχουν γερά στους


κραδασμούς της κρίσης και να αυξάνονται σταθερά φέρνοντας τη χώρα σε επίπεδα Ελβετίας!

Από τις χώρες που πέρασε το ΔΝΤ, η πλαστική χειρουργική βγήκε… κερδισμένη. Αυτό τονίζει ο πλαστικός χειρουργός, διευθυντής της Α’ Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ. Γιώργος Λύρας, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

«Όταν υπάρχει μεγάλη οικονομική ύφεση –όπως και άνοδος- οι υπηρεσίες ομορφιάς έχουν ζήτηση. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του πληθυσμού στρέφεται προς τις υπηρεσίες ομορφιάς και αισθητικής για ποικίλους λόγους, πχ άλλοι θεωρούν ευκαιρία να επενδύουν σε υπηρεσίες και όχι σε αντικείμενα και άλλοι αναζητούν την ψυχική ισορροπία που κλονίζεται λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας» εξηγεί ο κ. Λύρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής, το περασμένο έτος σε ό,τι αφορά τις αισθητικές επεμβάσεις έκλεισε με μείωση της τάξης του 30%. Το 2009 είχαν γίνει 10.000 πλαστικές επεμβάσεις (όσες γίνονται ετησίως και στην Ελβετία) και το 2010 ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 7.000...

Ωστόσο, το τρέχον έτος το χαμένο έδαφος έχει κερδηθεί!

«Έπειτα από το πρώτο σοκ λόγω της οικονομικής κρίσης οι Έλληνες στάθμισαν την κατάσταση και ως φαίνεται επέστρεψαν στους πλαστικούς χειρουργούς» λέει ο κ. Λύρας. Σε αυτό ωστόσο συνέβαλε κατά τον ίδιο και η «ευελιξία που χαρακτήρισε τον κλάδο μας, καθώς αμέσως σπεύσαμε να προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα τις αμοιβές μας» καθώς και το γεγονός ότι πρόκειται για μια προνομιούχο ιατρική ειδικότητα που ακμάζει στον ιδιωτικό χώρο της υγείας και μόνο σε αυτόν. «Οι άλλες χειρουργικές ειδικότητες έχουν χάσει το ήμισυ του όγκου τους στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς αντέχουμε γιατί το ΕΣΥ δεν έχει μονάδες πλαστικής χειρουργικής» λέει ο κ. Λύρας.

Από την αρχή τους έτους ολοένα περισσότερα άτομα περνούν το κατώφλι των μεγάλων κλινικών προκειμένου να υποβληθούν σε μικρές ή μεγάλες επεμβάσεις αισθητικής φύσεως από τους ειδικευμένους χειρουργούς. Σε ό,τι αφορά το είδος των αισθητικών επεμβάσεων, ο κύριος όγκος τους αφορά αυξητική ή επανορθωτική στήθους και διόρθωση μύτης για τις γυναίκες και επεμβάσεις γυναικομαστίας για τους άνδρες. Αντιθέτως, οι επεμβάσεις στο πρόσωπο έχουν νικηθεί κατά κράτος από τις λεγόμενες μη επεμβατικές θεραπείες, όπως τα ενέσιμα εμφυτεύματα και η χρήση τοξινών (κοινώς Botox).

Το χαμηλό κόστος που έχουν οι μη επεμβατικές μέθοδοι (κάθε συνεδρία κυμαίνεται από 250 έως 650 ευρώ) σε σύγκριση με τις χειρουργικές πράξεις (κοστίζουν από 3.000 έως 4.500 ευρώ) θεωρείται ένας από τους λόγους που αυτές προτιμώνται. «Οι γυναίκες σε αυτή τη φάση τηρούν στάση αναμονής αναφορικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις» εκτιμά ο πλαστικός χειρουργός του «Ερρίκος Ντυνάν», κ. Απόστολος Γαϊτάνης, προσθέτοντας ότι «πολλές γυναίκες επιλέγουν τις μη επεμβατικές μεθόδους για να κερδίζουν χρόνο στη μάχη με τις ρυτίδες, αλλά προγραμματίζουν πιο δραστικές μεθόδους για την επόμενη διετία».

Οι ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους οι πλαστικές επεμβάσεις θα έχουν ξεπεράσει τις 10.000. Επιπλέον, τονίζουν ότι καταγράφεται μεγάλη ζήτηση, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί σε πλαστικές επεμβάσεις την επόμενη διετία. Πάντως, ο αριθμός- ρεκόρ των 25.000 επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής που καταγράφηκε το έτος 2000, στη χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου, δεν φαίνεται ότι θα επαναληφθεί σύντομα…

protothema.gr Παναγιώτα Καρλατήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου