Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

TA ΣΚΥΛΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΥΡΙΣΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ!

Ο άνθρωπος πάλεψε με τα στοιχεία της φύσης, έπαθε πολλά, έμαθε από τα λάθη του και τέλος φιλοσόφησε την ίδια του την ύπαρξη, δίνοντας μεγάλη σημασία και ερμηνεύοντας τα θαυμαστά της δημιουργήματα που την περιτριγυρίζουν. Έτσι, αναπτύχθηκε μια άλλη, ξεχωριστή σχέση με τα ζώα, που συμπληρώνουν, μαζί με τον άνθρωπο, τις φανερές μορφές έμψυχης εκδήλωσης της φύσης. 

Το ζώο που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των όντων, μετά τον άνθρωπο και έχει άμεση σχέση με την κοινωνική ζωή του ανθρώπου είναι ο σκύλος.

Υπάρχουν δύο μύθοι που εξηγούν το λόγο που ο σκύλος αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια τον πιο πιστό σύντροφο του ανθρώπου. Εδώ πρέπει να τονίσουμε, ότι λίγα είναι τα ζώα για τα οποία έχουν πλαστεί μύθοι από τους αρχαίους Έλληνες. Ο πρώτος μύθος, μας λέει πως ο κύν ήταν δημιούργημα του θεού Ήφαιστου. Για το λόγο αυτό, απολάμβανε μεγάλης εκτίμησης σε σημείο σχεδόν ισότητας με τους ανθρώπους, σε αντίθεση με τους αρχαίους Αιγυπτίους που είχαν μια πιο απόμακρη σχέση με τα ζώα (τα λάτρευαν μεν αλλά χωρίς να έχουν καθημερινή επαφή μαζί τους). Ο θεός Απόλλων εξημέρωσε το σκύλο και τον δώρισε στην αδελφή του θεά Αρτέμιδα, προκειμένου να τη συνοδεύει στο κυνήγι.

Επίσης, ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι ο σκύλος είναι αποτέλεσμα αναπαραγωγής του Κέρβερου (του σκύλου που φύλαγε τον Άδη), την οποία επέτυχε ο Μολοσσός, ο εγγονός του Αχιλλέα. Για την ιστορία, τον Κέρβερο τον αιχμαλώτισε ο Ηρακλής και τον πήγε στον Ευρυσθέα, από τον οποίο τον έκλεψε ο Μολοσσός.
Πέραν όμως, από τους μύθους, ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες ασχολήθηκαν με τα ζώα και στο επιστημονικό πεδίο!

Επιστήμονες σήμερα πιστεύουν, ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν σοβαρές ασθένειες όπως τον καρκίνο και επίσης να ανακαλύψουν επικίνδυνα επίπεδα σακχάρου στο αίμα .Οι ερευνητές προσπαθούν να συνδυάσουν λοιπόν το εντυπωσιακό οσφρητικό όργανο των σκύλων με την τεχνολογία.

Ο Χάνς Χάτ, ερευνητής- καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ αναφέρει, ότι τα σκυλιά έχουν δέκα έως 30 φορές περισσότερα οσφρητικά κύτταρα από τα ανθρώπινα όντα. Έχουν επίσης 800-900 διαφορετικούς οσφρητικούς δέκτες στη ρινική βλεννογόνο τους, η οποία ήταν περίπου τρεις φορές περισσότερη από τον άνθρωπο.

Το σκυλί μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μύτη του ως εργαλείο προειδοποίησης ασθενειών. "Η εκπαίδευση του σκύλου διαρκεί περίπου ένα έτος," λέει ο Βόνις, ψυχολόγος των ζώων και διευθυντής του σχολείου σκύλων Catu. "Μετά από τρεις μήνες, ο σκύλος είναι έτοιμος να εκτελεί εντολές.

Συνολικά 25 σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί από ψυχολόγους ζώων για να προειδοποιούν διαβητικούς ασθενείς ότι κινδυνεύουν. Κάθε σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί.Σημαντικό είναι ο σκύλος να έχει μεγάλη μύτη για να μπορεί να μυρίζει καλύτερα, διότι τα μικρά σκυλιά με μικρές μύτες δεν μπορούν καλά να μυρίσουν την ασθένεια. Και επίσης οι σκύλοι θα πρέπει να είναι φιλικοί και πρόθυμοι για να μάθουν!

Το κόστος κατάρτισης και εκπαίδευσης των σκύλων ανέρχεται στο πόσο των 3800 ευρώ. "Όμως, λόγω του υψηλού κόστους συστήνονται ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μόνο σε ασθενείς που πάσχουν από πολύ υψηλές διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, και πιθανώς ακόμη και τείνουν να πέσουν σε κώμα», αναφέρει ο καθηγητής Βόνις.

Η διαγνωστική ικανότητα των σκύλων είναι συναρπαστική! Μπορούν να μυρίσουν ακόμη και διάφορους τύπους καρκίνου. Μια ιαπωνική μελέτη θέλει ένα σκυλί Λαμπραντόρ να μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τη μυρωδιά "Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τους όγκους του προστάτη, της κύστης, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα ή του καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο ερευνητής.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

1 σχόλιο: