Οι oρμόνες ''φταίνε'' για την υψηλή νοημοσύνη!
Η υψηλή νοημοσύνη, η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία, η μεγάλη ευφυΐα θεωρούνται τα πλέον αξιοθαύμαστα, αν και μάλλον σπάνια και ασαφώς προσδιορισμένα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Σήμερα στην ψυχολογία υπάρχουν τόσα τεστ για τη μέτρηση της «νοημοσύνης» και της ανθρώπινης «δημιουργικότητας» όσοι και οι ειδικοί ερευνητές που επινοούν αυτά τα τεστ.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται -με ή παρά τη θέλησή τους- σε κάποια ψυχομετρική δοκιμασία ή ενδεχομένως έχουν «μετρήσει» τις νοητικές τους ικανότητες με κάποιο αμφίβολης σοβαρότητας τεστ νοημοσύνης από αυτά που υπάρχουν στο Διαδίκτυο ή σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας.
Πρόσφατα, ωστόσο, μια ομάδα Βρετανών ερευνητών στο Κέιμπριτζ αμφισβήτησε την αξιοπιστία αυτών των τεστ μαζικής κατανάλωσης.
Ένα πηλίκο νοημοσύνης (IQ) από περισσότερα από 130 συχνά αποδίδεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή καλά γονίδια. Αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να κρύβονται οι ορμόνες πίσω από αυτή την έμφυτη σοφία. Αυτό δείχνει τώρα μια νέα μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ότι τα παιδιά που εκτίθενται στη μήτρα με σχετικά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, το IQ των μωρών αυτών επί το πλείστον είναι υψηλότερο απ’ ότι στα άλλα μωρά!
Οι ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν στο περιοδικό "Roeper Review, ότι η ανδρική ορμόνη μπορεί να συμβάλλει στο να αναπτύσσονται στον εγκέφαλο του αγέννητου παιδιού ιδιαίτερα πολλά "σημεία ελέγχου". Ειδικά στo λεγόμενο δικαίωμα προμετωπιαίου φλοιού για τη δημιουργία πολλών συνδέσεων. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου θεωρείτε το πιο σημαντικό κέντρο ελέγχου για τέτοιου είδους καταστάσεων. Επίσης εμπλέκεται στη ρύθμιση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα μώρα που βρίσκονται στη μήτρα και έρχονται σε επαφή με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης γεννιούνται με μια τάση για την τέχνη, τα μαθηματικά ή τις φυσικές επιστήμες. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξηγήσει κανείς την ανάπτυξη του εγκεφάλου των ατόμων με δείκτη νοημοσύνης πάνω από 130.
ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου