Φράουλες: Τα σημαντικά οφέλη στην υγεία μας!

Λαχταριστές,γλυκιές,κόκκινες, νόστιμες, ζουμερές!!!Τελικά οι φράουλες πόσο καλό κάνουν στον οργανισμό μας;
Η φράουλα είναι ένα φρούτο πολύ αγαπητό στους Έλληνες και κυρίως σε όλο τον κόσμο και προέρχεται από την Βόρεια Αμερικη και την Χιλή. Οι φράουλες έπαιξαν ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου τουλάχιστον από την πέτρινη εποχή. Οι ευρωπαϊκές άγριες φράουλες (Fragaria vesca) καλλιεργούνταν επίσης εκτενώς κατά τον Μεσαίωνα. Μόνο τον 17ο και τον 18ο αιώνα τα δύο μεγαλόκαρπα (και οκτοπλοειδή) αμερικανικά είδη - η κόκκινη φράουλα (Fragaria virginiana) και η φράουλα Χιλής (Fragaria chiloensis) - έφτασαν στην Ευρώπη. Από τη διασταύρωση τους, η αρχική μορφή της φράουλας κήπου (Fragaria × ananassa) προέκυψε στη Βρετάνια γύρω στο 1750, από την οποία προέρχονται οι περισσότερες από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα.
Έχουν ιδιαίτερα υψηλή ποσότητα βιταμίνης C και είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυλλικου οξέους. Τρώγοντας φράουλες εξουδετερώνετε το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και έχουν σημαντικά οφελη στην καρδιά, στο αίμα και στο σάκχαρο.Μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η φράουλα μπορεί να φυτευτεί μέσα στον Σεπτέμβρη και να δώσει καρπούς μέσα στην άνοιξη, αν και θα πρέπει να προφυλαχθεί από την έντονη παγωνιά. Εναλλακτικά, κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε φράουλες, ειδικά, όταν φυτεύουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, είναι στις αρχές της άνοιξης, και δίνουν σχετικά πιο μικρή παραγωγή την πρώτη χρονιά κατά την περίοδο του καλοκαιριού και αρκετά μεγαλύτερη την επόμενη χρονιά.
Σήμερα μιλάμε για τις φράουλες, μια υπερτροφή που είναι απίστευτα υγιεινή. Είναι αυτά τα πολύ ιδιαίτερα φαγητά που όχι μόνο έχουν νόστιμη γεύση, αλλά προσφέρουν και έναν εξαιρετικό πλούτο βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Είναι οι ήρωες ανάμεσα στις τροφές που μας υποστηρίζουν με τη μαγική τους δύναμη και μας παρέχουν ενέργεια. Οι φράουλες χρησιμοποιούνται στις μαρμελάδες, στους ζελέδες, στα παγωτά, στο γάλα, στο γιαούρτι, στις σοκολάτες, στα τυριά, στο σούσι, στα ποτά, στους χυμούς, στα γλυκά και δίνουν μια υπέροχη και νόστιμη γεύση.
Η φράουλα είναι κάτι παραπάνω είναι ένα σύμβολο υγείας, ομορφιάς, ζωτικότητας και ευεξίας. Είναι τα μικρά θαύματα της φύσης που μας βοηθούν να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να ζήσουμε τη ζωή στο έπακρο. Το έντονο κόκκινο χρώμα και η γλυκιά γεύση του κόκκινου το καθιστούν ένα δημοφιλές σνακ, αλλά η αφθονία των θρεπτικών του συστατικών είναι που το κάνει μια πραγματική υπερτροφή. Γιατί, λοιπόν, να μην τσιμπολογάτε πιο συχνά φράουλες και να κάνετε κάτι καλό για την υγεία σας ταυτόχρονα!!! Οι φαινόλες στις φράουλες είναι ένα πολύ καλό όπλο ενάντια στην οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και την αθηροσκλήρωση. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη φράουλα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και Πάρκινσον.Ειδικά όσον αφορά τα οστά, το μαγγάνιο μαζί με το κάλιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη K βοηθούν στην σωστή τους ανάπτυξη αλλά και τη διατήρηση της καλής τους υγείας. Οι φράουλες αποτελούνται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7.7%). Περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες λίπους (0.3%) και πρωτεΐνης (0.7%). Ένα φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες (150 γραμμάρια) περιέχει λιγότερες από 50 θερμίδες. Βοηθούν στην απώλεια βάρους,στην τριχόπτωση,είναι αντικαρκινικες και βοηθούν στην ενίσχυση της άμυνάς του οργανισμού.
Σήμερα, οι φράουλες είναι το πιο γνωστό εξαγωγικό φρούτο της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς φράουλας στην Ελλάδα. Διανέμει και πουλά περίπου 2.000 τόνους φράουλες ετησίως μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου, προμηθεύοντας κυρίως τις αγορές της Ρωσίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Η παραγωγή πραγματοποιείται στις περιοχές Ηλείας και Πιερίας και είναι πλήρως πιστοποιημένη σύμφωνα με τις προδιαγραφές της GlobalGap. Λόγω της ευαισθησίας του καρπού, η συσκευασία πραγματοποιείται απευθείας κατά τη συγκομιδή. Στη συνέχεια οι καρποί προψύχονται στις ειδικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στους χώρους παραγωγής. Ο τελικός ποιοτικός έλεγχος και διανομή γίνεται στις κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις κάθεεταιρείας. Η συνεχής φροντίδα των φυτειών φράουλας και η επιλογή του βέλτιστου χρόνου συγκομιδής συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερά υψηλής ποιότητας του καρπού.
ΕΛΕΝΑ ΤΖΑΚΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις