Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

320 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη



Η κατάθλιψη σε πολλές χώρες παραμένει ένα θέμα ταμπού, ακόμα και αν περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από αυτή την νόσο. 

Ο αριθμός των ατόμων με κατάθλιψη αυξάνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο.


Μια μελέτη που έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) περίπου 322 εκατ άνθρωποι επλήγησαν το 2015 από αυτή την νόσο, δηλαδή 4,4 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό ήταν 18 τοις εκατό περισσότερο από  την προηγουμένη δεκαετία.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πληθυσμού και την  αύξηση του προσδόκιμου ζωής, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν επηρεαστεί, είπε ένας από τους συντάκτες της μελέτης, Dan Chisholm, την Πέμπτη στη Γενεύη. «Η κατάθλιψη είναι τώρα η κύρια αιτία που επηρεάζει πολύ την ζωή των ανθρώπων. Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου ξεκινάει με το σύνθημα: ". Κατάθλιψη - ας μιλήσουμε" .



Για τη Γερμανία, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη ανέρχεται σε 4,1 εκατομμύρια  μια μείωση της τάξης του 5,2 τοις εκατό του πληθυσμού. 4,6 εκατομμύρια  ζούν με αγχώδεις διαταραχές. Το Γερμανικό Ίδρυμα κατάθλιψης μιλά για επιδημία. 



O ΠΟΥ προβλέπει συγκεκριμένη δράση σε εφήβους, σε γυναίκες και μετά τον τοκετό και στους ηλικιωμένους. «Η σημερινή νεολαία δεν μοιάζει με καμία άλλη γενιά», δήλωσε ο Chisholm. Τα social media δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές πώς θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε διαταραχές άγχους και κατάθλιψης. Μεγαλύτερο από το μέσο όρο που υποφέρουν από την κατάθλιψη είναι οι άνθρωποι ηλικιας 55-74 .Στην ηλικιακή αυτή ομάδα 7,5 τοις εκατό των γυναικών και το 5,5 τοις εκατό των ανδρών έχουν επηρεαστεί. Την ίδια χρονιά περίπου πολλοί άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί με αγχώδεις διαταραχές, αναφέρει ο ΠΟΥ. Πολλοί άνθρωποι έχουν και κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. 


Το πρώτο βήμα είναι να παραδεχθεί κάποιος ότι υποφέρει από κατάθλιψη και να ζητήσει βοήθεια, σημειώνει ο ΠΟΥ, ο οποίος διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι «όσο πιο γρήγορα αρχίσει η θεραπεία, τόσο πιο αποτελεσματική είναι».



Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες κατά της κατάθλιψης. Δυστυχώς, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους από αυτούς που υποφέρουν από κατάθλιψη λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζεται. 



Μιλήστε με άλλους ανθρώπους για αυτό. Απευθυνθείτε σε ειδικούς μιλήστε με ψυχολόγους κάνετε θεραπεία.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου