Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Το Άγαλμα της Ελευθερίας έκλεισε τα 125 χρόνια


Η «Άγαλμα της Ελευθερίας» έκλεισε τα 125 χρόνια την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

Το άγαλμα, το οποίο εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, βρίσκεται σε ένα νησάκι στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης και συμβολίζει την ελπίδα εκατομμυρίων ανθρώπων που έφθαναν στις Ηνωμένες Πολιτείες αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Η ιδέα για το «Άγαλμα της Ελευθερίας» ανήκε στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ένθερμου υποστηρικτή των φιλελεύθερων αρχών του νεοσύστατου αμερικανικού κράτους, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας.

Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του. Η βάση του αγάλματος βασίζεται στο Κολοσσό της Ρόδου.


Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, τοποθετήθηκε στο νησί Έλις, από όπου είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886.

Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση διπλασιάζεται. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 54 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου